Mastodon

Kan je een vergelijking maken tussen George Floyd en Bas van Wijk?

door | aug 14, 2020 | Opinie🥸 | 0 Reacties

De afgelopen weken zie ik op Twitter, Facebook, Instagram en zelfs op Linkedin de onderstaande vergelijking langskomen. Deze vind ik problematisch. Dus ik heb besloten om een goede vergelijking te maken tussen de twee tragische sterfgevallen. Ik hoop dat deze vergelijking je aan het denken zet. Want er wordt veel manipulerende misinformatie gedeeld, door wie. Geen idee!

Ik weet niet wie deze afbeelding heeft geproduceerd en waarom, maar het is erg manipulatief.

De foute versie

Door te zeggen “Wat is het verschil” zonder aanvullende context gaan mensen onbewust de verschillen benoemen in hun hoofd. Het meest opvallende verschil tussen deze twee foto’s is de huidskleur van de twee mannen. George heeft een donkere en Bas een blanke huid, voor het geval dat dit niet duidelijk is.

Omdat George Floyd een bekender en meer besproken verhaal heeft, weet dat Floyd overleden is en ga je er vanuit dat Bas van Wijk ook overleden is op tragische wijze. Deze aanname is correct.

Ook weet jij dat er vernielingen zijn aangericht onder de vlag van het protest tegen de Amerikaanse Politie, die verantwoordelijk is voor de dood van George Floyd. Dus ga jij er vanuit dat iets vergelijkbaars is gebeurd met Bas van Wijk.

Het probleem is dat er maar één overeenkomst is tussen de tragische dood van deze twee mannen.

Beide mannen overleden in grofweg 8 minuten.

De gecorrigeerde versie

Waar Bas van Wijk werd gereanimeerd tot de hulpdiensten arriveerde, werd George Floyd gewurgd door onze Amerikaanse tegenhangers. Jammer genoeg arriveerden de hulpdiensten voor Bas van Wijk te laat. Voor George Floyd arriveerden te vroeg.

Voor George Floyd waren de hulpdiensten het probleem.

In het bijzonder de Minneapolis Police Department. Gelukkig mag ik deze blog in het Nederlands schrijven en niet in het Amerikaans-Engels, hoewel ik dat wellicht toch ga doen. Doordat we in Nederland leven had George Floyd in de situatie van Bas van Wijk exact dezelfde hulp had gekregen als onze medelander. Jammer genoeg, leefde hij in de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten was Bas van Wijk in de situatie van George Floyd waarschijnlijk niet overleden.

Hier zit het echte probleem van de Verenigde Staten. Wanneer Bas van Wijk had proberen te betalen met een vals $20,- biljet. Dan was hij misschien meegenomen worden naar het bureau en daar ondervraagt. Zelfs als hij zich zou verzetten, dan zou hij wellicht, net als George, met zijn handen op zijn rug geboeid, op de grond liggen. Maar dan zou er geen knie op zijn nek drukken, acht minuten lang.

Wat de dood van George Floyd nog heftiger maakt was de aanleiding van de arrestatie. Het ging namelijik niet om een vals biljet, maar om ‘een mogelijk vervalsd $20 biljet’. Dit is tot de dag van vandaag nooit aangetoond.

Bas van Wijk werd vermoord door Nederlandse criminelen.

Hij probeerde de diefstal van een horloge te voorkomen en werd beloond voor zijn goede gedrag met een kogel. Vervolgens werd 8 minuten lang geprobeerd om hem in leven te houden tot de hulpdiensten daar waren. De man die hem probeerde te redden had geen “Hollandse” achternaam. Het feit dat ik dit moet benoemen vind ik pijnlijk, want het is mijns inziens niet zo relevant irrelevant. Wat Bas werd geholpen zo goed als deze man dit kon.

Jammer genoeg, werden beiden niet voor hun goede werk beloond.

Laten we ophouden te doen als of we in de VS wonen in Nederland. De Nederlandse politie wordt regelmatig weg gezet als soft. Maar onze mannen en vrouwen in blauw zijn, in tegenstelling tot de VS, geen para-militaire organisatie.

Met de waardeloze vergelijkingen tussen deze twee mannen. Als je ze wilt vergelijken doe het dan op basis van de feiten.

  • Benadruk de 8 minuten die beide mannen hadden om gered te worden en hoe verschillend deze besteed werden.
  • Ben je er van bewust dat politie geen globale organisatie is en er verschil is per land.
  • Ben je ervan bewust dat rascime in de VS een stuk heftiger is dan in Nederland (en daarmee zeg ik niet dat het niet bestaat in Nederland, dan zou ik liegen)
  • Ben je ervan bewust dat de persoon die Bas van Wijk net zo veel Nederlander is als jij!

Door:Hervé Maas

Praat regelmatig over #Zin, #Onzin, #Online & #Offline. Kortom: #ParaAtletiek 💪 en @PSV ⚽️ (omdat ik het niet kan laten) Supporter (en verloofde) van Kimberly Alkemade🥉

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.