Mastodon

Zo Ga je duurzamer jouw tech, dit is mijn werkwijze

Als kind was ik al helemaal weg van computers in alle vormen en maten. Daardoor wist ik al vroeg dat technologie een centrale rol in mijn leven zou spelen. Die fascinatie is gebleven, en tegenwoordig geniet ik er nog steeds van om met de nieuwste apparaten te werken – ik koop het liefst een smartphone kort na de lancering en vervang deze doorgaans elke twee jaar. Up-to-date hardware is een passie geworden, maar is al lang geen noodzaak meer.

Hardware heeft een punt bereikt waarop het voor de meesten van ons makkelijk 10 jaar of langer mee kan. De realiteit is dat voor basisactiviteiten zoals surfen op het internet, e-mailen en tekstverwerken, de nieuwste generatie hardware niet vereist is.

Hergebruik van Hardware

Om dit punt te onderstrepen: deze post schrijf ik op een bijna 10 jaar oude MacBook Pro. Een machine die ik waardeer om zijn comfortabele toetsenbord en niet omdat het de krachtigste is die ik bezit. Dit oude beestje heeft de strijd tegen de tijd doorstaan, simpelweg omdat het perfect aansluit bij bepaalde behoeften – een kwaliteit die ik ben gaan waarderen boven pure specificaties.

Verspreid door het huis liggen diverse apparaten, niet uit extravagantie, maar uit functionaliteit. Mijn desktop-PC is gereserveerd voor het zware werk overdag, en voor gaming en creatieve projecten ’s avonds. De werk-laptop vervult dezelfde rol, maar dan op locatie. Mijn Samsung Tab S9 is de voorkeursmachine voor onderzoek en lezen tijdens reizen, vanwege de lange accuduur en energie-efficiëntie. Mijn Steam Deck en ROG Ally zijn trouwe partners voor gaming-on-the-go. Elk van deze apparaten wordt gebruikt tot zijn volle potentie, elk met zijn eigen tijd en plaats.

Technologisch Minimalisme

Duurzaamheid in Technologie begint bij de vraag, “waar gebruik ik het voor?”

De essentie van dit verhaal draait om duurzaamheid. Een goed onderhouden apparaat, zoals mijn oude MacBook Pro, kan nog steeds uitstekend functioneren. Wanneer ik upgrade, zorg ik ervoor dat mijn vorige generatie hardware een nieuw leven krijgt – vaak door donatie aan mijn vader of voor een andere creatieve herbestemming. Mijn smartphones verkoop ik of geef ik weg; ze eindigen zelden ongebruikt in een la.

Terwijl ik omringd ben door veel apparaten, is elk daarvan nog steeds in gebruik en heeft elk zijn eigen waarde in mijn leven. Technologie veroudert wel, maar wordt niet snel waardeloos; het wisselt gewoon van plaats en functie. Door bewust met mijn technologie om te gaan, bespaar ik niet alleen geld, maar verhoog ik ook de waarde van elke investering.

Kortom, wees je bewust van de waarde van de technologie die je al bezit.

Hoe ga jij om met technologie? Ben je je bewust van hoe je jouw apparaten kunt hergebruiken om zowel geld te besparen als hun levensduur te verlengen?

Deel je ervaringen en tips in de reacties hieronder, en als je hulp nodig hebt bij het vinden van nieuwe manieren om je oude technologie te gebruiken, vraag het dan gerust!

Door:Hervé Maas

Praat regelmatig over #Zin, #Onzin, #Online & #Offline. Kortom: #ParaAtletiek 💪 en @PSV ⚽️ (omdat ik het niet kan laten) Supporter (en verloofde) van Kimberly Alkemade🥉

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.