Mastodon

Fase 2: Wat gaat er in de Phanteks Evolv Shift X en waarom?

door | dec 29, 2021 | Hardware🖥️ | 0 Reacties

In de vorige post vertelde ik je waarin ik wilde bouwen en waarom. De volgende vraag is, “wat moet het systeem kunnen in die prachtige Phanteks Evolv Shift X behuizing?” In deze post leg ik je mijn gedachtegang uit en bespreken we de onderdelen.

Wat doe ik met een huiskamer PC? Dit antwoord is best simpel, media consumptie en gaming in de basis en wat simpel werk en E-mail. Feitelijk wat ik ook doe op mijn werk PC alleen minder intensief. De games die ik speel op het huiskamer systeem is anders. Wanneer ik mijn mainRig gebruik, dan ben ik intensief aan het spelen of werken. De Phanteks case moet meer een Xbox/Playstation worden die meer kan dan dat.
Het scherm waar het systeem aangekoppeld wordt veel aangezien het een 4K scherm is en “gelukkig” is het slechts 60Hz. Kortom de target moet zijn om games 4K60 te spelen. Ook al is 1080p60 ook mogelijk en speelt dat helemaal prima, wanneer je een 4K scherm hebt wil je bij voorkeur de maximale resolutie draaien. Daarnaast heb ik het idee dat ik op termijn eigenlijk een VR headset wil hebben. Al deze aspecten vragen om een specifieke setup en bepalen de ondergrens van de hardware.

Het contrast is best mooi naar mijn mening

Qua CPU zijn we redelijk snel klaar, want op dit moment en de komende jaren is een hexacore processor dik voldoende, tegelijk hoeft deze niet van de laatste generatie te zijn. Dus alles vanaf een 8e generatie Intel Core i5 of 2000-serie AMD Ryzen 5 of hoger is eigenlijk voldoende. We kunnen daar heel moeilijk over doen, maar zo is het gewoon. Ja, de Ryzen 9 5950X is een beest van een CPU en is het beste dat je op een “normaal” consumentenplatform kan krijgen, maar boeit dat echt? Gaan de meesten van ons dit überhaupt merken. Het verschil tussen AMD en Intel is daar, maar het is niet dusdanig wereld schokkend dat het je keuze gaat beïnvloeden. De prijzen, ook tweedehands, zijn nagenoeg gelijk.

Om tot mijn CPU keuze te komen heb ik daarom gekeken naar de prijs van het moederbord dat aan mijn eisen voldoet. Ondanks dat we in de Phanteks Evolv Shift X hebben te werken met een mini-ITX moederbord, wil ik niet te veel besparen op de de hoeveelheid beschikbare poorten. Hierdoor vallen voor Intel de meeste mainboards van onder de €200 af.

Je betaalt voor Intel moederborden een aanzienlijke premium. Dit is voor AMD (nog) niet het geval. Daarnaast ondersteunt socket AM4 een breder scala aan processoren dan Intel’s 1151 (8e en 9e generatie) en 1200 sockets. Ook het feit dat Intel’s sockets meestal slechts twee generaties meegaan, stinkt naar geplande overbodigheid. Intel kent eigenlijk geen upgrade pad, iets dat voor een gevorderde PC gebruiker waardeloos is.

Daar staat tegenover dat een AM4-socket met een B450-chipset alle 4 de Ryzen generaties ondersteunt, van 1000- tot 5000-serie. Ja, je moet dan een beetje goochelen met BIOS versies. Maar het is mogelijk. Daarom ben ik uitgekomen bij een Gigabyte Aorus B450I Pro WIFI, voor minder dan €160 op moment van aankoop. Dit betekent tegelijk dat ik voor een Ryzen-processor moet gaan en dat is geen straf. Voor een hexa-core kan ik kiezen uit de Ryzen 5 1600, 1600X, 2600, 2600X, 3600, 3600X, 3600XT, 5600G & 5600X. Dat is een aanzienlijke lijst en ik heb vanwege de premium de X-varianten laten afvallen. Ook tweedehands wordt hier een redelijke premium voor gevraagd en een 1600X wordt als duurder gezien dan een 2600. Terwijl de laatste echt aanzienlijk sneller en stabieler is.

Ik ben uitgekomen bij een AMD Ryzen 5 3600. Oorspronkelijk wilde ik de R5 2600 aanschaffen, maar door handig onderhandelen wist ik de 3600 voor dezelfde prijs te krijgen, nog geen €100. Qua RAM kom ik uit op weinig bijzonders in de vorm van 16GB G.Skill Aegis DDR4-3000. Ik ga dit overklokken naar 3200MHz met wat strakkere timings omdat de 3600’s controller hier schijnbaar erg lekker op gaat.

Het belangrijkste is de GPU omdat ik wil proberen het gros van mijn games op High 4K60 wil proberen te spelen. Ik richt me altijd op High omdat,
1. ik het verschil niet zie met Ultra in de meeste gevallen terwijl ik aan het spelen ben.
2. Het prestatie verschil tussen high en ultra vaak enorm is.
3. Ik vind het leuk om te tweaken omdat ik hiervan wat een bepaalde instelling doet.

Om tot 4K60 te komen in bijvoorbeeld Destiny 2, een game die ik veel speel heb ik minimaal een GTX 1080 of RX5700 nodig. Hier ben ik dan ook op gaan jagen. Als ik beter kan krijgen dan een 1080 Ti of 5700XT zou dit voor mijn hoofd PC gaan zijn. Ik kwam er echter al snel achter dat de 1080Ti en 5700XT om verschillende redenen voor met forse te hoge prijs te krijgen zijn.

De 1080 Ti is de kaart voor gamers van 3 jaar geleden. Dat was de kaart waarmee je alles zonder na te denken op Ultra kon zetten. Voor het Ti toevoegsel betaal je fors extra. De 5700XT is erg gewild vanwege het mining potentieel van deze kaart. Deze kaart is erg goed te undervolten en daarmee ideaal voor etherium en andere crypto-mining. Toen liep ik tegen een Asus ROG Strix GTX 1080 8GB aan voor een redelijke prijs. Weer een beetje onderhandelen en ik kon het overnemen voor €325 een topprijs voor deze videokaart en vooral veel geluk hebben. Maar als je deze op dit moment voor minder dan €400 kan krijgen ben je fantastisch bezig.

Voor een secundair systeem vind ik opslag minder boeiend en dus ben ik voor een Kingston A2000 m.2 NVMe SSD gegaan en heb ik deze gecombineerd met een Samsung 970 QVO 1TB sata drive gegaan. Voornamelijk omdat mijn budget ten einde was en ik beide drives nog had liggen. Al met al denk ik dat dit een systeem nog wel een tijdje gaat draaien en zal de CPU 1 van de laatste dingen zijn die ik ga vervangen. De GPU is eerder aan de beurt en mogelijk het werkgeheugen.

De volgende stap is het bouwen van het systeem. Zoals je ziet is dat al gebeurd, maar ik zal het verslag verder uitwerken.

Er is nog wel wat te doen en verbeteren….

Heb je vragen of opmerkingen over deze build? Stel je vragen en maak je opmerkingen in de comments hieronder.

Door:Hervé Maas

Praat regelmatig over #Zin, #Onzin, #Online & #Offline. Kortom: #ParaAtletiek 💪 en @PSV ⚽️ (omdat ik het niet kan laten) Supporter (en verloofde) van Kimberly Alkemade🥉

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.