Mastodon

Fase 1: Planning van het systeem en de build

door | aug 24, 2021 | Hardware🖥️ | 0 Reacties

Sinds ik deze computer kast voor het eerst zag wil ik er al voor bouwen. De Phanteks Evolv Shift X is een opvallende Small Form Factor (SFF) PC-behuizing en is behoorlijk prijzig. Niet alleen om de prijs, maar specifieke de onderdelen maken het duur. Doordat ik de behuizing tweedehands heb gevonden kan de gedroomde Phanteks Evolv Shift X PC-build plaatsvinden.

Je hebt voor goede airflow een modulaire SFX-voeding nodig, hoewel een kleine modulaire ATX-voeding ook kan werken. De bekabeling moet ook lang zijn. Als laatste, zijn Mini-ITX moederborden duurder en bieden minder capaciteit.

Dan is er de airflow uitdaging van een dergelijke behuizing. De Phanteks Evolv Shift X frame mag erg lang zijn, het is een erg smal kastje. Waardoor je koelers snel tegen het glas plakt. Dit is niet ideaal voor koeling omdat de fans niet voldoende lucht kunnen aanzuigen om weg te blazen.

Waarom geen AIO waterkoeling in deze PC-build?

Kortom vele uitdagingen en daarom wil ik kijken, om het mezelf nog moeilijker te maken, om het systeem volledig luchtgekoeld te krijgen. De reden daarachter is betrouwbaarheid en plaatsing van de eventuele AIO. Een all-in-one waterkoeling oplossing betekent voor deze kast dat de radiator onder de pomp geplaatst wordt. Nu kan ik de AIO vrij makkelijk met de slangen naar boven installeren, maar dan zal deze koeler niet lang meegaan.

AIO Waterkoeler installatie
Er geen mogelijkheid om de radiator goed te installeren zodat er geen lucht in de pomp komt.

Lucht zoekt immers het hoogste punt in het systeem, de pomp. De pomp moet om goed te blijven werken volledig vol met water blijven. Slangen naar beneden, zodat lucht boven in de radiator blijft past nauwelijks.

Kortom een drama en daarom kies ik voor betrouwbare luchtkoeling, de BeQuiet Pure Rock 2 die nu alweer twee jaar dienst doet in mijn systeem is te groot voor de kast waardoor deze niet gesloten kan worden. Deze zal dus vervangen worden.

Ook is de videokaart die ik voor ogen heb geen blower-stijl koeler. Daarom moet in dat deel van de kast veel verse lucht worden aangeblazen.

Phanteks Evolv Shift X’s airflow is een uitdaging

Daarmee komen we in het volgende uitdagende stuk. De kast heeft niet heel veel plekken waar een fan kan worden geplaatst. Onder in de voet kan een ventilator en voor het moederbord en de GPU is ruimte om een 140mm fan te plaatsen.

Dit moet getest worden, maar ik denk dat ik beide fans voor inkomende lucht ga gebruiken. De reden hiervoor is dat ze vrij ver van elkaar verwijderd zijn. De fan onder in de Phanteks Evolv Shift X wordt gefilterd en kan de voeding en opslag dan van voldoende bewegende lucht voorzien en deze lucht van via het voor en achter paneel geloosd worden.

Boven in de Phanteks Evolv Shift X zal hetzelfde gebeuren, maar hier wordt ook de meeste warmte gegenereerd en kant het aan twee kanten geloosd worden, de achter en bovenkant.

Phanteks Evolv Shift X opgedeeld in twee zones
Het midden van de Phanteks wordt opgedeeld door de moederbord tray en GPU.

Hiermee ga ik eigenlijk uit van twee luchtzones. Onder het moederbord en boven het moederbord. Iets dat volgens mij verstandig is, omdat het PC deel wordt gescheiden van PSU en storage door een paneel dat de kast bijna afsluit.

Kortom, ik ben bang dat wanneer ik de kast in een neutrale configuratie opbouw, dat het bovenste deel van de kast te weinig lucht krijgt om mee te werken.

SFF-kasten zijn vaak erg mooi, maar ze vragen wat meer planning van je dan een high-airflow ATX-kast. Maar als er geen uitdaging aan zit is het eigen niet echt de moeite waard om het te doen, toch?

In de volgende blog, de onderdelenlijst van deze build en verwachtte kostenplaatje aan de hand van de huidige nieuwwaarde.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het weten in de comments.

Door:Hervé Maas

Praat regelmatig over #Zin, #Onzin, #Online & #Offline. Kortom: #ParaAtletiek 💪 en @PSV ⚽️ (omdat ik het niet kan laten) Supporter (en verloofde) van Kimberly Alkemade🥉

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.