Mastodon

Waarom ik de Steam Deck koop en hoe repareerbaarheid meetelt

Gaming doe ik al jaren. Eén van mijn vroegste herinneringen is dat ik spelletjes speel op een computer. Omdat ik geboren ben in 1984 heb ik een aantal belangrijke bewegingen gezien en heb ik gespeeld en gewerkt op diverse systemen, zoals de Commodore 64, Atari Lynx, Nintendo Game boy, NES, SNES, Playstation, iedere Xbox behalve de Series S en X en toch is het platform waar ik steeds naar terugkeer de PC en dat maakt de Steam Deck interessant.

Valve maakte mij vorige week erg blij om een aantal redenen, want het kondigde de Steam Deck aan. Waar velen het direct een Nintendo alternatief noemde, zie ik het absoluut niet zo. Want het is meer dan een Nintendo-machine ooit kan zijn. Begrijp me niet verkeerd, daar is niets mis mee. Maar het is niet iets dat ik nog in mijn leven wil hebben en ik zal in deze blog uitleggen waarom.

Machines met een enkel doel zijn verspillend

Consoles zijn leuk, het zijn ongecompliceerde machines. Eerlijk gezegd, zijn ze te simpel op iedere relevante manier. Daarom is hun bruikbaarheid minimaal. De Steam Deck daarentegen heeft verschillende mogelijkheden naast gamen.

Omdat de Steam Deck een klein formaat PC is, kan het ook de levensduur hebben van een PC. PC’s kunnen nadat ze niet meer top zijn voor moderne games, dan kunnen ze nog steeds 10 tot 15 jaar andere taken vervullen.

Steam Deck is een handformaat PC
De Steam Deck is een ultra-draagbare PC

Natuurlijk, een console generatie gaat gemiddeld 7 jaar mee. Maar daarna is het snel afgelopen en is de machine nagenoeg nutteloos. Nieuwe spellen werken er niet meer op en het kan niets anders doen. Zet daar tegenover de Steam Deck, dat een moderne PC is dat na zijn levensduur als game machine kan worden ingezet als HD-content machine of in combinatie met een USB-C dock als werk platform ingezet kan worden voor lichtere taken zoals research, E-mail, afbeelding- en tekstbewerking. Je kan er ook op programmeren.

Jouw Xbox, Nintendo en Playstation systemen zijn gedoemd elektrisch afval en in het beste geval recycling. Maar een Steam Deck kan je hergebruiken in een andere omgeving.

De Wereld is al gemakkelijk genoeg.

Ik ken genoeg mensen die moeite hebben de werking van een hamer. Spijtig genoeg, is dit niet eens een hyperbolische uitspraak.

We zijn zo gewend geraakt aan gemak. Het is zo erg geworden dat we nauwelijks meer nadenken of problemen kunnen oplossen. Probleemoplossend vermogen is een kritieke vaardigheid. Ik weet zeker dat ik de Steam Deck meermaals zal moeten oplossen, zeker later in het leven van het apparaat.

Om dit en het eerdere punt over probleemoplossend vermogen en verspilling verder duidelijk te maken een ander verhaaltje.

Tot voor kort kocht ik oude Mac’s van rond 2010 en repareerde, verbeterde en verkocht deze tegen een leuke winst als hobby. Apple-gebruikers zijn schitterend om iets aan te verdienen want zij krijgen geen enkel probleem opgelost bij hun Mac. Zeker niet als het een klein defect heeft. Ze gaan dan naar de Apple Store, vertellen wat het niet doet. Waarop de Apple-medewerker zegt dat de reparatie duurder is dan een nieuwe machine.

De eigenaar van het kapotte apparaat zal het dan achterlaten bij Apple en geeft hem of haar daar een minimale korting voor op de aankoop van het nieuwe product. Apple verkoopt het defecte product aan een bedrijf dat de reparatie doet en verdient daar goudgeld aan.

Wijze mensen verkopen het defecte product zelf aan mensen zoals ik dit hen een redelijker bedrag geven voor de kapotte Mac. Ze steken er vervolgens een goedkope SSD in, her-installeren MacOS en verkopen het voor drie keer waarvoor ze het hebben ingekocht.

frame.work ultrabook
De frame.work laptop, een ultra modulaire en repareerbare ultrabook

Kosten?
Een SSD van €50 maximaal.
Een uurtje tijd terwijl ik werk aan de projecten van mijn klanten.

Maar Apple vond dit niet leuk, en sinds de 2013 modellen begonnen ze met de SSD te vervelend. Ze veranderde de connector van de opslag naar een aangepaste variant van de NVMe standaard. Het voegt niet eens iets toe! Dus F*** Apple!

Dit brengt mij terug naar de Steam Deck. Valve had dit ook kunnen doen, het is een klein apparaat. Maar Valve besloot om een normale aansluiting te blijven gebruiken in plaats van het op het moederbord te solderen. Daarmee is de Steam Deck te repareren en opwaarderen aan de opslag kant.

Het apparaat is niet perfect, want jammer genoeg konden ze dit niet doen met de APU of RAM, het is immers een erg klein apparaat.

Natuurlijk kunnen modules tot problemen leiden. Maar deze problemen zijn beter op te lossen dan in andere niet-modulaire machines. Zo kan ik de SSD in een normale PC aansluiten en repareren en dan terug in de Steam Deck prikken.

De Steam Deck draait Linux en brengt daarmee concurrentie naar Windows

Ik ben niet echt een Linux gebruiker, maar dat hiermee alternatieven ontstaan op Windows is geweldig. Nee, MacOS is geen echt alternatief gezien de gesloten aard van de hardware (en binnenkort software). MacOS is ongeveer zo open als een gevangenistuin, je kan bellen, simpele spelletjes spelen met je medegevangenen en creatieve dingetjes doen. Dus het voldoet zijn taak, maar vergis je niet, je bent gevangen.

Linux aan de andere kan kent misschien te veel opties. Zo veel dat je moet nadenken! Zoals ik al eerder zei, volgens mij is dat iets goeds.

linux gebaseerd SteamOS op Steam Deck
Linux op de Steam Deck kan een lange termijn zegen blijken

Wat de Steam Deck en SteamOS ook zal doen is de oude Gaming-kaart uit Microsofts handen trekken. Doordat ze deze al zo lang in handen hebben, belemmeren ze ontwikkeling. Hoewel ik nog steeds denk dat Windows op dit moment het meest complete besturingssysteem kan dat zomaar veranderen wanneer Microsoft van bestuur wisselt.

Ons leven heeft lang genoeg in Lock down gezeten. De grote spelers hebben te veel grip op hard- en software. Google, Apple, Microsoft en Amazon staan niet de goede kant van de zaal voor jou. Hun doel is niet om jouw leven beter te maken. Zij willen jouw leven in handen krijgen om zo jouw data te verzamelen.

Ik heb niet de illusie dat Valve dit niet wil, gelukkig zijn zij niet het grootste monster. Maar ze zijn wel groot genoeg om een gat te maken waardoor jij kan ontsnappen uit de gevangenis.

Maar goed, deze blog post is voldoende tekeergegaan en lang genoeg. Dus hopelijk snap je nu waarom is de Steam Deck ga kopen.

Als je vragen hebt, stel ze in de reacties en dan reageer ik zo snel mogelijk.

Door:Hervé Maas

Praat regelmatig over #Zin, #Onzin, #Online & #Offline. Kortom: #ParaAtletiek 💪 en @PSV ⚽️ (omdat ik het niet kan laten) Supporter (en verloofde) van Kimberly Alkemade🥉

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.