Zeven heldere functies van de geest ~ Epictetus

Door jouw geest te trainen kan je jouw leven een stuk makkelijker te maken. Wanneer je de zeven 7 functies die Epictetus benoemd traint, dan kom je makkelijk tot de oplossingen die je vooruit helpen.

Het juiste werk van de geest is de beoefening van keuze, afwijzing, verlangen, afkeren, voorbereiden, doel en instemming. Wat kan de juiste werking van de geest dan vervuilen en verstoppen? Niets, behalve haar eigen corrupte besluiten.

Epictetus, Leergesprekken, 4.11.6-7

Laten we het citaat van Epictetus deconstrueren en verhelderen waar nodig. Want dit citaat voelt vrij abstract voor mij als ik dit niet doe. Wat maakt deze zeven taken zo belangrijk?


Keuze,
om te doen wat juist is.

“Juist”, is een lastig concept op zichzelf. Maar ik wil een plek altijd beter achterlaten dan ik deze heb gevonden. Tegelijk wil ik op zijn minst dat ik mezelf geen schade heb gedaan en bij voorkeur dat ik er ook beter uitkom.

Dit betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Wanneer we onze geest trainen om deze situaties te herkennen dan voelen deze als automatisch en vanzelfsprekend. Ja, dit is trainbaar. Want velen van ons hebben hun geest getraind om direct voor eigen gewin te kiezen ten kosten van alles. Hun geest is hierop getraind, maar leidt regelmatig tot persoonlijke schade op termijn.

Afwijzing,

van verleiding.

Ook dit is trainbaar. Laten we voedsel als voorbeeld nemen, omdat dit iets waarmee ik altijd worstel en mijn geest op aan het trainen ben.

Van jongs af aan ben ik een enorme snoeperd en heb ik de neiging om te snaaien. Wanneer er iets lekkers in huis is, heb ik enorme moeite om er vanaf te blijven. In eerste instantie heb ik mijn geest getraind om het probleem makkelijk vermijdbaar te maken. Dus het buiten mijn zicht te plaatsen.

Maar naar verloop van tijd merkte ik dat dit niet werkte in omgevingen die ik niet goed kon beheersen.

Als tussenoplossing ben ik het gaan rationaliseren.

Maar nu ben ik afwijzing aan het trainen door terug te grijpen op “juistheid”. Want als ik te veel eet, doe ik mezelf te veel schade en als ik er van overtuigt ben dat niemand er beter van wordt, verwijder ik het in zijn geheel.

Verlangen,

om beter te zijn.

Andere verlangens zijn verleidingen en deze wijs je af, toch? Maar ook dit sluit naadloos aan op keuze. Want doordat je het beste wilt voor iedereen en dus ook jezelf vindt je eerder oplossingen voor de problemen die je plagen.

Afkeren,

Van negativiteit en slechte invloeden.

Wanneer iets niet werkt of mensen niet anders doen dan het slechtste voor hum omgeving. Dan moet je jezelf hiervan afkeren zodra je het ervaart. Dit betekent niet dat je een drama moet creëren.  Dit is immers extra negativiteit en een slechte invloed.

Kortom het is een fijne balans die je geest na training goed en snel kan herkennen.

Voorbereiden,

op wat gaat en kan gebeuren.

We hebben bij lange na niet alles onder controle. Het is zelfs niet verstandig om dit na te streven. Want er zullen altijd situaties ontstaan waarin wanneer de controle niet bij jou ligt. Een gedegen voorbereiding is dan veel belangrijker. Een voorbereiding die rekening houdt met tegenslag en onverwachte gebeurtenissen.

Doel,

ons hoogste goed en primaire principe.

Wanneer we ons doel helder hebben, dan werkt onze getrainde geest er makkelijk naar toe. Dan kijkt het om de blokkades die het tegen zal komen heen en past het de route snel aan om het doel te bereiken.

Instemming,

om vrij van misleiding te zijn over wat binnen en buiten onze sfeer van invloed ligt.

Dit laatste punt is misschien wel de belangrijkste. Want het maakt je geduldig, begripvol en dankbaar voor die momenten die je uitdagen doordat ze buiten je controle liggen. Het houdt je flexibel en behendig wanneer uitdagingen overkomen moeten worden.

Dit is het enige wat onze geest hoort te doen. Wij zorgen door het te trainen dat onze geest deze acties onderneemt. Al het andere kan je zien als corruptie.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com