Woede is waardeloze brandstof ⛽ ~ Seneca

april 28, 2021

Woede is waardeloze brandstof ⛽ ~ Seneca

Written By

Hervé Maas

Sommige mensen denken dat ze goed werken op boosheid en woede. Maar dit is een illusie.

Vind jij deze aflevering waardevol?

⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Human Suits – Meditation

Niets is meer verbijsterend dan woede, niets vervormt meer onder zijn eigen kracht. Wanneer succesvol is niets arroganter, wanneer het faalt is niets krankzinniger. Doordat het niet wordt gestopt door vermoeidheid, ook niet wanneer het wordt verslagen. Wanneer door geluk de tegenstander verdwijnt, dan zet het de tanden in zichzelf.

Seneca, Over woede & clementie, 3.1.5

Woede lost nooit iets op!

Simpeler dan deze woorden kan ik het niet maken. Woede en boosheid brengen focus en de aandrang tot actie. Maar het irrationele aspect van deze emotie maakt het effect corrupt en impulsief.

Je hoeft niet boos te worden om een aandrang tot actie te hebben of jezelf te focussen. Zonder woede zijn deze twee noodzakelijkheden ook te verkrijgen. Al is het door enkel de woede direct te blussen.

Woede is geen een kampvuur dat je opwarmt in de kou. Het is een brand die ongecontroleerd om zich heen grijpt en schade veroorzaakt aan nabijgelegen en goed functionerende processen. Zoals vertrouwen, mindset, vriendschap en veel meer.

Omdat woede zo ongecontroleerd is word je kortzichtig en stel je jezelf open voor andere destructieve zaken als vergelding en wantrouwen. Wanneer jij je woede niet controleert dan zal het je opvreten. Dan zal het ongehoorde schade doen.

Woede is daarom brandstof voor ellende en ja, je gaat er eventjes heel hard op. Maar je sloopt te veel van wat je tegenkomt. Relaties beschadigen, tijd wordt verspild, focus komt op de verkeerde dingen te liggen.

Gebruik daarom nooit woede als jouw brandstof om iets te bereiken. Je zult opbranden en zodra je het gebruikt is het moeilijk om te stoppen.

Je gaat jezelf branden.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.