Wanneer je instabiel wilt zijn ~ Epictetus

Iedereen streeft stabiliteit na en toch slaan we de weg daartoe makkelijk in de wind. We kiezen ervoor om toe te geven aan bepaalde emoties die ons slopen en weinig energie overlaten voor de benodigde creativiteit.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.

Vindt jij deze aflevering waardevol?

Like, Reageer of Deel deze dan.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Wanneer iemand zijn aandacht verlegt naar zijn eigen gemotiveerde keuzes en de afhandeling van die keuzes, dan zal hij tegelijkertijd de wil verwerven om te vermijden.
Echter verschuift de aandacht weg van de eigen gemotiveerde keuzes, naar zaken die hij niet onder controle heeft en vermijding van wat anderen controleren. Dan raakt hij geagiteerd, angstig en instabiel.

Epictetus, Leergesprekken, 2.1.12

Het is en blijft de primaire en dagelijkse uitdaging, onszelf alleen druk maken om dat wat binnen onze sfeer van invloed valt. Lukt ons dat dan merk je dat je dag lekker verloopt. Want we hebben gewerkt aan dat waar we iets aan kunnen doen.

Toch ligt de verleiding om onze aandacht te verleggen op dat waar we geen controle over hebben. Zoals Corona-maatregelen, doucheschermen die spontaan springen, of andere “tegenslagen”.

Tegenslagen kunnen je uit het lood slaan en doen ontsporen. En het is lullig om te zeggen, want het is erg menselijk, maar het is tegelijk is je eigen schuld. Tegenslagen maken deel uit van het leven. Zoals we in de vorige aflevering leerde waar ik naar zal linken in beschrijving wij bepalen zelf welke gereedschappen we gebruiken in de ontstane situatie.

Vorige aflevering: “Wanneer je standvastig wilt zijn. ~ Epictetus”

Frustratie en boosheid zijn gekozen gereedschappen om de situatie mee te bewerken. Deze specifieke gereedschappen zijn feitelijk sloophamers, je kan niets repareren of creëren door te slopen. Boosheid en frustratie zijn vermoeiend en laten weinig energie over voor constructieve acties. Deze en andere slopende emoties leiden tot instabiliteit.

Hierop kan je reageren met de opmerking:

“Laat me verdomme even boos zijn, ik moet dit kwijt.”

Dat is je goed recht.

Toch luidt het advies om deze slopende emoties snel achter je te laten en door te schakelen naar constructie en reparerende emoties.

Zelfs situaties als de Corona-crisis kunnen je helpen om richting te vinden. Kun jij je werk niet meer goed uitvoeren en vindt je dat niet zo erg? Wellicht wordt het tijd om verder te kijken. Want frustratie ligt op de loer.

Velen onder ons worden door het lagere tempo van leven geconfronteerd met de eigen instabiliteit doordat ze gedwongen worden om langer op één plek te blijven en voelen dat ze dit niet kunnen. De oppervlakkigheid die hen diende in een snel bewegende wereld, werkt slecht in een wereld waarbij de tijd genomen kan worden om tot inzichten te komen.

Afsluitend, wanneer jij jezelf richt op wat wel kan, in plaats van wat niet kan. Dan ben je in alle situaties een gebalanceerd persoon. Dan breng een prettige nuance in het leven aan voor zowel jezelf als anderen, tot frustratie van personen die baat hebben bij instabiliteit.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com