Waar je staat, zijn jouw opties ~ Epictetus

Diegene die onze keuzevrijheid heet meer belemmerd, zijn wijzelf. De zin “ik heb geen keuze” is nagenoeg altijd een leugen die we onszelf vertellen. Maar wat kan dan wel?

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.

Vindt jij deze aflevering waardevol?

Like, Reageer of Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Een podium en een cel zijn beiden plaatsen, de één hoog de ander laag. Maar op iedere plek kan jouw keuzevrijheid behouden blijven, mits je dit wenst.

Epictetus, Leergesprekken, 2.6.25

Ik heb geen keuze…

Deze zin staat vaker dan we willen aan de wieg van onze grootste mislukkingen en tegenslagen. Vaak betreft het een keuze die we willen afwijzen maar niet durven af te wijzen. Omdat we dit niet durven, besluiten we tegen onszelf te liegen door te zeggen dat we geen keuze hebben.

Een tweede probleem dat ontstaat door de zin “ik heb geen keuze” is dat de keuze impliciet gemaakt wordt, met tot gevolg dat je niet achter de daaropvolgende acties staat en je dus “halve bak” de actie onderneemt. Je wilt jezelf op ieder moment onttrekken aan de situatie en trekt dus bij iedere reactie terug. Je gedraagt je schrikachtig en angstig.

Die angst voel je al vanaf het moment dat je zei of dacht “ik heb geen keuze”. Maar hoe verandert jouw perspectief wanneer je de keuze bewust maakt om het niet te doen. Wat als je weigert om jezelf mentaal in dat hoekje te plaatsen. Vaak denk je dat het een sociaal negatief effect voor je heeft. Of heb je nauwelijks onderzocht of het daadwerkelijk de enige manier voorwaarts is.

Zoals je ziet heb je altijd een keuze. Je hebt de keuze tussen “ja”, “nee” en “ik wil meer weten”. Die optie heb je altijd om dieper in de materie te duiken. Om jezelf te overtuigen van het nut van de keuze.  of de gevolgen van een ja of nee verder te onderzoeken.

Maar hiervoor zal jij controle en invloed moeten uitoefenen op jouw gedachtes en acties. Doe je dit niet ben je overgeleverd aan de situatie. Dan belemmer je jouw eigen vrijheid om te kiezen en om te acteren op die keuze.

Om af te sluiten met een voorbeeld. Mijn partner Kimberly is een persoon die iedere keuze analyseert en afweegt. Zij heeft zelden de aangegeven geen keuze te hebben.

Toen afgelopen jaar haar samenwerking met de bondcoach vast liep, leek ze geen keuze te hebben behalve over te stappen naar een ander team dat in Amsterdam traint. Maar na een proefperiode van 3 maanden merkte zij dat ze hier niet mee op schoot. Terwijl het er constant op leek dat er geen andere keuze was in een Olympisch jaar.

Toch is ze tot een andere besluit gekomen doordat ze dieper in de materie is gedoken en een derde optie vond. Deze optie was de beste voor haar als persoon.

Laat het gebrek aan opties nooit een cel zijn, de derde optie om verder te kijken is er eigenlijk altijd.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com