Waar het hart naar verlangt, schuilt onze zwakte ~ Epictetus

Ongecontroleerde passies zitten ons in de weg. In deze aflevering meer over de gevolgen van ongecontroleerde passie en hoe je er toch je voordeel mee kan doen door het te controleren.

Vind jij deze aflevering waardevol?
♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Abstract Aprils – Daring Remedy

Onthoudt dat niet alleen de wens voor rijkdom en bezit ons verlaagd en onderwerpt.

De wens voor vrede, vrije tijd, reizen en leren doen hetzelfde.

Het maakt niet uit wat het externe ding is, de waarde die we het geven onderwerpt ons aan elkaar.

Waar het hart naar verlangt, daar schuilt onze zwakte.

Epictetus, Leergesprekken, 4.4.1-2

Hoewel vrede, vrije tijd, reizen en leren geen slechte dingen zijn op zichzelf, kunnen we er ook in doordraven. Vaak geven we het veel te veel aandacht. Zoveel dat wat onze aandacht echt moet hebben over het hoofd wordt gezien.

Deze ondoordachte focus veroorzaakt problemen in andere aspecten van ons leven. Diegene die te veel de nadruk legt op vrije tijd, vergeet wellicht te werken of zich te ontwikkelen. Diegene die enkel en alleen wil reizen verwaarloost het thuisfront en komt bij thuiskomst in de problemen.

Passie verblind

Wanneer ons hart regeert steken we te veel energie in dat waar ons hart ons op richt. Soms is dit een hobby, andere keren een persoon. 

Hoe vaak hoor je wel niet dat een vriend zich verwaarloost voelt wanneer een nieuwe geliefde in ons leven opduikt?

Hoeveel partners voelen zich niet achtergesteld ten opzichte van de hobby van hun geliefde?

Passie verbrand

Wanneer we ons volledig storten op dat ene ding, dan is de intensiteit zo hoog dat we uitbranden. We zijn gepassioneerd in ons werk, steken er te veel tijd in en zodra het project is afgerond voelen we ons zo leeg en moe dat we niets anders kunnen doen dan uitrusten. Dan kijken we terug op het effect en hoewel het eindresultaat daar is. Is het pad dat we gebruikten om daar te komen onherstelbaar verbrand.

Met dit pad doel ik op vriendschappen en middelen. Alles moest wijken om het doel te bereiken. Met een ravage tot gevolg.

Passie eindigt in tranen

Soms tranen van geluk, maar vaker van verdriet. Wanneer je iets op deze basis doet, dan weet je dat het ten einde zal komen. Soms sneller dan je wilt en dit kan verdriet met zich meebrengen. Dit verdriet kan verlammend zijn wanneer het je treft.

Ongecontroleerde passie is een zwakte. Omdat het je omgeving vervaad, sloopt en misère brengt. Zelfs wanneer je gepassioneerd bent over positieve dingen, dan nog zal het schade doen.

Passie moet altijd gebalanceerd worden, met een plan en rationaliteit. Wanneer jij deze zaken niet zelf ter tafel kan brengen dan heb je hier een ander bij nodig.

Een ander die wel die route en functie kan bieden als tegenwicht aan jouw vuur, want anders eindigt het gegarandeerd met verdriet en schade. 

Waar het hart naar verlangt, schuilt onze zwakte

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com