Voel jij je nu beter? ~ Seneca

Onze emoties hebben een belangrijke functie in ons lichaam en leven. Maar we kunnen er ook door geregeerd worden als we niet opletten.

Vind jij deze aflevering waardevol?

⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Human Suits – Meditation

Je huilt, ik lijd van enorme pijn!
Ben jij bevrijd van het gevoel, wanneer jij het verdraagt op een onmannelijke wijze?

Seneca, Brieven aan Lucilius, 78.17

We gaan allemaal wel eens over de zeik.
Iedereen kan geraakt worden door de woorden of acties van anderen.
Tegenslag kan ons allen van de wijs brengen.
Met dit gegeven in gedachte, denk jij dat het behulpzaam is om je emoties te laten regeren? Dat verdriet, die woede of onmacht. Helpt het jou om het te uiten in een actie. Voel jij jezelf dan echt beter door.

Jij denkt dat ik nu “Nee” ga zeggen.

Maar ik denk dat een uiting je kan helpen om de druk van de ketel te halen. Als jij direct daarna je acties richt op jouw taak, dan was deze uiting waardevol. Dan zijn de tranen goed, dan was de schreeuw van boosheid de moeite waard. Blijf echter in je emotie hangen, blijft de uiting jouw acties regeren dan is het waardeloos. Dan zal de druk in jou snel weer opbouwen tot een kookpunt en zal je in een eindeloze lus van explosie of implosie vervallen.

Zoals Kimberly zou zeggen, dan blijf je in jouw potje van niksigheid gevangen en raak je hier steeds verder in verstrikt.

Emoties zijn signalen, het zijn geen doelen. Naar je emoties luisteren is mijns inziens ook niet verkeerd. Maar wanneer je ze te veel ruimte heeft, dan bevind je jezelf op een hellend vlak. Dan verandert het signaal in een overstemmende ruis.Zie je emoties als een sirene, als een luide waarschuwing voor iets dat jouw aandacht vereist, dan is het heel nuttig.In het verkeer is een sirene een teken voor ruimte maken, de plek van een ongeval, of dat je moet stoppen.Je controleert ook aan de hand van het geluid en de licht signalen wat er aan de hand is, wie jouw aandacht nodig heeft.

Is het politie, ambulance of brandweer, dat geeft het signaal af?
Wat is het onderwerp, is het een ander of jijzelf?
Ligt het voor je, achter je of bij jou?
Moet jij actie ondernemen, ruimte maken of heb je geïncasseerd?

Wanneer jij je emoties en gevoelens als zodanig behandelt dan is het een waardevolle bron van informatie. Soms is het een noodzakelijke uitlaatklep. Maar voel jij je beter wanneer jij je emoties uit en kan jij dan door? En beschadig je er niets mee? Dan moet je dit doen. Blijf er alleen niet in plakken.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com