Verhelder jouw intenties ~ Seneca

Wanneer je weet waar je heen wilt, dan wordt het makkelijker om ergens te komen. Natuurlijk kan je reis voor verandering zorgen. Maar dat betekent niet dat je doelloos moet zwerven.

https://youtu.be/CNV6R6VJGAE

Richt al je inspanningen op iets, houdt dit doel altijd in beeld. Het is niet activiteit dat mensen verontrust, maar opvattingen van zaken die ze gek maakt.

Seneca, Innerlijke rust, 12.5

Wanneer je iets begint is het belangrijk om voor jezelf het einddoel in beeld te hebben. Want ergens uitkomen is makkelijker wanneer je weet waar dat is. Toch beginnen velen met iets waarvan ze geen idee hebben waar het leidt.

Dit is vrij normaal, want jij bepaalt niet wanneer jouw leven begint, laat staan eindigt. Je kiest er niet voor, dit wordt je gegeven door je ouders, wie dat ook mogen zijn.

Mede daarom voelt het niet zo vreemd om niet te weten waar iets toe leidt. Je hebt immers geen idee waar je leven toe leidt. Toch is het verstandig om je verwachtingen bij ieder begin te verhelderen en eventueel vast te leggen.

Dat je een helder beeld van je doel hebt, betekent niet dat het doel onveranderlijk is. Je leert immers gedurende jouw reis en je werkt altijd op basis van voortschrijdend inzicht.

Wanneer er iets verandert moet worden, ben dan ook niet bang om dat te doen. Stel je koers bij, maar houdt je doel in zicht.

Het lijkt op hardlopen, richt je jouw blik op de grond op de volgende stap, dan voelt het zwaarder dan wanneer jij je blik voorwaarts richt, een punt in de verte stelt en daar heen loopt. Je bent dan gevoelsmatig veel sneller.

Tegenwoordig zet ik tijdens het hardlopen de meeste notificaties voor tussentijden uit. Ik weet immers van te voren al wat ik wil lopen, 5, 7 of 10km. Ik kies een richting en begin, hoofd hoog en blik voorwaarts.

Dit beeld pas ik ook toe bij het maken van deze podcast.

Toen ik begon, was dit om mezelf te helpen. Toen ik afgelopen zomer besloot om dit weer op te pakken, wilde ik leren hoe ik de podcast beter wilde maken qua audio. Op dit moment wil ik de inhoud interessanter maken.

Uiteindelijk gaat deze podcast niet zo zeer om stoïcisme en om dat te leren. Maar om jou en mij te helpen genuanceerder te denken. Om verder te kijken dan onze neus lang is en dit over te dragen aan anderen. Om zo hopelijk onze samenleving een beetje minder gepolariseerd te krijgen.

Want als je kijkt wat al het ons tegen hen voor ons doet, dan word ik daar in ieder geval niet blij van.

Dit zijn in ieder geval mijn intenties! Als je met me mee wilt leren, abonneer dan op het YouTube kanaal, want ik denk dat stoïcisme een goede manier is om polarisatie te repareren of zelf te voorkomen.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com