Verbreek de touwtjes die je geest sturen ~ Marcus Aurelius

Onze wereld staat bol van de onderbrekingen, zowel externe als interne. Een goed advies: Neem controle over je notificaties. Stel, we zien gedachtes en emoties ook als notificaties?

Begrijp eindelijk eens dat je krachtiger bent dan je lichamelijke verlangens, en aan jouw touwtjes trekt.
Welke gedachte houdt mij nu bezig?
Is het geen angst, achterdocht, verlangen of iets dergelijks?

Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 12.19

In de vorige paar afleveringen is veel gesproken over het gebrek aan controle en invloed op de wereld. We hebben controle over onze geest ook aangehaald. Maar hoe vaak doe jij dit daadwerkelijk? Invloed uitoefenen of zelfs controle nemen over je eigen gedachtes en acties?

Velen van ons  laten zich sturen door de waan van de dag. Hun gedachtes rennen door hun hoofd zonder enige sturing of richting. Je ergert jezelf aan dat wat je op dit moment weerhoudt om te doen wat je ging doen.

Waarom moet die gebeuren?
Waarom doe ik dit nu?
Is dit de beste manier om dit te doen?

En zo zijn er nog honderden andere vragen die jij jezelf kan vragen om te toetsen of de actie die jij in gedachte hebt wel de juiste actie is.Je kan jezelf ook vragen stellen bij je interne processen als emoties en gedachtes.

Waarom heb ik deze gedachte of emotie?
Waarom denk ik hier nu aan?
Hoe kan ik deze gedachte beter gebruiken?

Besef dat “Jij” een complexer object bent dan je zelf begrijpt. Je bent een product van jouw biologie en je omgeving. Je bestaat uit een lichaam, een geest en een bewustzijn.

Je kan een hele grove vergelijking maken tussen jezelf en een computer.

Je bestaat uit hardware, je lichaam. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Dit is al het tastbare dat je bent.

Software, je geest. Jouw geest interpreteert de signalen zoals zicht, reuk, pijn, alles dat het ontvangt. Het gros automatisch en onopgemerkt. Ook beheert het de geautomatiseerde processen zoals een kloppend hart en stelt het diagnoses doormiddel van pijnsignalen.
Alles dat jij ervaart als automatisch en vanzelfsprekend. Ook produceert het gedachtes waar jij iets mee kan.

Als laatste de persoon achter computer, jij, het ego, hoe je het ook wilt noemen. Dit is het aspect dat richting geeft. Dat de computer laat doen wat het moet doen. Jij interpreteert de signalen die de geest voor je filtert en aan je vraagt “moet ik hier wat mee?”.

Je gedachtes en emoties zijn notificaties met nuttige en irrelevante informatie waar de geest niet direct iets mee kan en aan jou vraagt of het er iets mee moet.

Als jij op alle notificaties reageert, dan ben je constant rondjes aan het rennen en krijg je nooit iets gedaan. Door controle te nemen over je gedachtes en actief te filteren neem je controle over je leven en maak je ruimte voor jezelf om te werken aan de dingen waar je aan wilt werken.

Dan maak je ruimte voor progressie en ontwikkeling. Dan kun je weer eens in “de flow” komen. Meditatie kan helpen, maar het is niet noodzakelijk. Bewust je met je gedachtes om gaan is doet heel veel.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com