Rust is op het gekozen pad blijven ~ Seneca

Heb jij jouw eigen pad gekozen of heb jij jezelf laten leiden door een ander? Vond je toen rust of onrust? Leer van Seneca hoe keuze en rust verbonden zijn.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.

Rust kan niet gegrepen worden behalve door diegene die een standvastig en solide oordeelsvermogen bereiken. De rest zullen vallen en opstaan in hun besluiten, in een aarzelende staat van acceptatie en verwerping.
Wat is de oorzaak van dit heen en weer?
Het komt doordat niets helder is en ze vertrouwen op meest onzekere gids, gemeenschappelijke mening.

Seneca, Brieven aan Lucilius, 95.57b-58a

In Seneca’s geschrift “Over de Kalmte van de geest” gebruikt hij het Griekse woord euthymia. Dit definieert Seneca als “geloven in jezelf, vertrouwen dat je op het juiste pad bent en niet in twijfel zijn over de vele andere paden die je kon volgen.” Volgens Seneca vindt je rust wanneer je op deze manier kan leven.

En ik denk dat Seneca hier gelijk in heeft. Want hoe je het wendt of keert, er zijn miljoenen, zo niet miljarden manieren waarop jij jouw leven kan leven. Hoe jij dat doet heeft met niets anders te maken dan jouw keuzes en besluiten.

Waardoor problemen ontstaan is wanneer jij jouw keuzes laat leiden door de meningen en intenties van anderen. Dit betekent niet dat de inzichten van anderen geen waarde hebben. Andere inzichten kunnen je immers helpen tot een completer perspectief te komen. Maar, jouw perspectief moet leiden in jouw keuzes, niet dat van een ander.

Wanneer een ander jouw pad bepaald, dan is de kans op onvrede en onrust een groter dan wanneer jouw pad volledig jouw keuze is.

Zo ben ik per ongeluk een Google Search Ads Specialist geworden, omdat ik anderen mij vertelde dat ik hier goed in ben en ik hier goed mee kan verdienen. Hoewel dit allemaal waar is. Kan geld me niet zo veel schelen en maak ik het liefst diverse dingen.

Zo was ik nog geen jaar een gespecialiseerd en trad ik daar direct buiten door met Google Display Ads aan de gang te gaan. Ik kan redelijk met Photoshop overweg en vond het erg leuk om daarmee te werken. Om door mijn leidinggevende vriendelijk doch dringend verzocht te worden om me bezig te houden met mijn specialisme.

Het is nooit mijn intentie geweest om mezelf zo te specialiseren, het voelde als een gevangenis waar ik uit wilde. Inmiddels is me dat gelukt. Het is ook niet zo dat mijn Google Search Ads specialisme niet meer wordt toegepast, want ik vind het interessant. Maar het is niet mijn pad.

De onrust die je misschien voelt in mijn eigen ervaring, overkomt velen van ons. We worden verleidt tot een besluit waar we zelf onzeker over zijn. Maar doordat anderen ons leiden doen we het toch, de uitkomsten van dit soort keuzes lijken vaak op die van mij. Veel onrust, soms burn-out en elk geval ellende.

Daarom is het belangrijk om te leren jezelf te leiden, tot je eigen perspectieven en besluiten te komen. Dit doe je door bij te houden hoe je tot een besluit bent gekomen.

Welke informatie heb ik gebruikt om tot dit besluit te komen?

Heb ik de suggesties van anderen gevolgd omdat ik ze anders teleurstel of omdat ik er achter sta?
Is het perspectief dat mij dit besluit doet maken, eigen of van een ander?

Leer van de inzichten van anderen, neem ze niet klakkeloos over. Dat vraagt wat van je en kan moeilijk zijn. Je wijst de inzichten van de ander immers af, wanneer je deze niet overneemt.

Maar, voor je eigen innerlijke rust is dit regelmatig noodzakelijk.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com