Niemand zei dat het makkelijk zou zijn ~ Seneca de Jongere

Het goede doen is zelden de makkelijkste weg. Het is zelfs niet makkelijk om te bepalen of is het beste is om te doen. Hoe bepalen we wat de juiste actie is?

Goede mensen doen wat zij eervol vinden om te doen, zelfs wanneer het hard werk vereist. Ze doen het zelfs wanneer het hen schaadt. Ze doen dit zelfs wanneer het hen in gevaar brengt. Nogmaals zij doen niet wat ze laag vinden, zelfs wanneer het hen rijkdom, plezier of macht brengt. Niets zal hen weerhouden van dat wat zij eervol vinden en niets zal hen verleiden tot dat wat zij laag vinden.

Seneca, Brieven aan Lucilius, 76.18

Het juiste doen is lang niet altijd makkelijk. Want als het makkelijk was, dan deed iedereen het. Wanneer het slechte niet zo verleidelijk, aantrekkelijk of direct voordelig was, dan zou niemand dat doen.

In een maatschappij waar de volgende dopamine hit altijd dichtbij is. Is het moeilijk om al onze actie volledig te doordenken.

Een verkoper verkoopt een product waarvan hij of zij weet dat het niet aan de verwachtingen of doelen van de klant gaat voldoen omdat toevallig op dit product meer commissie zit. Ook weet deze verkoper de klacht die het gaat opleveren niet door hem behandeld gaat worden, want daar is de service balie voor.

Deze verkoper maakt de verkeerde keuze, omdat het juiste product aanbieden minder verleidelijk is voor hem.

Onze maatschappij maakt het niet alleen makkelijk om niet voor de beste optie te kiezen, in sommige gevallen doet de juiste keuze maken jezelf schade.

Een politicus kan er voor kiezen om voor een bepaalt wetsvoorstel te stemmen dat zijn kiezers zal schaden, zodat hij of zij politiek kapitaal verwerft om in een andere situatie te gebruiken. De zelfde politicus kan kiezen om een bepaald voorstel voor te dragen omdat het hem in een goed daglicht zet bij een bepaald bedrijf dat interessant kan zijn wanneer zijn termijn ten einde komt.

Het erge is, dat we niet kunnen bepalen in dit voorbeeld of dit een goede of slechte keuze is, dat verworven politiek kapitaal kan immers ingezet worden op een ander moment om het volk tegen een groter kwaad te beschermen of om zijn toekomstige werkgever te spekken.

We hebben jammer genoeg nooit een volledig overzicht, maar wanneer onze doelen voor onszelf en onze omgeving helder zijn, dan kunnen we een richting bepalen en beperkt simuleren wat de gevolgen van een keuze zijn.

Belangrijk is wel dat we een goed beeld hebben va de realiteit. Dit is met name van belang voor onze omgeving. Want onze actie zijn vaak in lijn met onze doelen voor onszelf, maar minder vaak met die voor onze omgeving.

Mijn doel voor mijn omgeving, is om deze beter achter te laten dan ik deze heb gevonden. Daarom probeer ik deze podcast zo min mogelijk bij te laten dragen aan polarisatie. We staan immers al te vaak lijnrecht tegenover elkaar. Ik wil in gesprek kunnen gaan met mensen die anders denken dan ik. Ik denk dat we daar allemaal beter van worden.

Wanneer we allemaal die keuzes maken die positief gaan uitpakken op de langere termijn en voor onze omgeving. Dan ben ik er van overtuigt dat we onze maatschappij en wereld kunnen verbeteren voor iedereen.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com