Je hebt geen andere optie nodig ~ Marcus Aurelius 📡

We zoeken altijd naar nieuwe opties en mogelijkheden in onze gedachtes. We zijn bang voor de meningen van een ander. Maar wat als we met die ander hierover spreken?

Vind jij deze aflevering waardevol?
♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Human Suits – Meditation

We hebben de macht om geen mening te hebben over zaken en om het onze staat van zijn niet laten te beïnvloeden. Want zaken hebben geen natuurlijke macht om onze oordelen te vormen.

Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 6.52

Een gedachte-experiment:
Stel je de zaken voor waar jij je druk om maakt, maar waar jij het bestaan niet van kent.

Kan jij dit?
Ik wel.

Veel te vaak zelfs. Iedere keer dat ik bang ben voor het oordeel van een ander. Doe ik dit. Ik heb geen idee wat een ander denkt, sterker nog, vaak weet de ander niet eens wat hij of zij hierover vindt.

We doen zo ons best om de reacties en oordelen van andere te voorspellen, maar voorspellingen echt zijn in onze geest. Want stel je voor iemand vindt iets over de staat van mijn afgrijselijke voortuin, of de kleur van mijn auto of de informatiewaarde van mijn presentatie.

Stel je voor…. Iemand heeft een mening die niet overeenkomt met mijn wensen.

Ergens is het prachtig en verschrikkelijk tegelijk dat mensen zo bezig zijn met elkaar. Ons gevoel geeft ons waardevolle informatie over de juistheid van onze acties.

Want wanneer je schaamte of angst voelt voor de gevolgen van een actie, dan is het de moeite waard om er nog eens goed naar te kijken.

Toch blijven we tot op heden, zelfs in deze aflevering, hangen in aannames en niet uitgesproken verwachtingen. Hoe komen we hieruit?

Simpel.

Praat er met iemand over die dicht bij de situatie staat, er ervaring mee heeft of voor jou veilig voelt. Voelen zij hetzelfde als jij. Of beter nog, hebben zij ervaring met de actie die jij wilt uitvoeren?

De beste actie die jij kan ondernemen om jouw angst voor de perceptie te toetsen is er over spreken. Dan kan je jouw aannames toetsen en verifiëren. Communicatie tussen mensen is alles en we houden veel te veel geheim van elkaar.

De enige optie die je nodig hebt, is communicatie.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com