Het ene pad naar rust ~ Epictetus

februari 15, 2021

Het ene pad naar rust ~ Epictetus

Written By

Hervé Maas

Rust vinden we pas wanneer we beseffen dat we enkel onze keuzes en acties onder controle hebben. Dat zijn we niet meer afhankelijk van geluk voor onze gemoedstoestand.

Houd deze gedachte paraat bij het aanbreken van de dag. Hoewel het dag en nacht is, er is maar één pad naar geluk.
Door alles op te geven dat buiten de sfeer van keuze ligt en niets anders te beschouwen als bezit.
Door het overige op te geven aan god en geluk.

Epictetus, Leergesprekken, 4.4.39
 

Iedere dag wil ik hier iets beter in worden, iedere dag wil ik dit leren en eigen maken. Het besef dat het enige dat ik daadwerkelijk onder controle heb mijn geest en acties zijn.

Kortom we kunnen onze geest, keuzes en vervolgens acties richten op dat wat we willen bereiken. Maar zodra we ermee aan de slag gaan dan zijn we afhankelijk van zaken die we niet onder controle hebben en is geluk een belangrijke factor.

Onze keuzes en acties kunnen ons op diverse routes plaatsen. Soms hebben we invloed op de hoeveelheid geluk die we moeten hebben om iets te doen slagen. Maar besef dat geluk altijd een rol speelt.

Wanneer je dit begrijpt, dan kan je rust vinden in de uitkomsten van je acties, zelfs wanneer ze niet verlopen zoals je bedacht had. De uitkomst van onze acties vallen immers niet volledig binnen onze controle.

Zorg er daarom voor dat je doordacht werkt en niet controlerend. Want wanneer jij probeert te controleren wat niet binnen jouw controle ligt dan gaat het aan je knagen. Soms win je en regelmatig verlies je doordat je wel of geen geluk had. Wanneer jij dit probeert te controleren dan voelt het als jouw falen terwijl er andere factoren kunnen zijn die tot falen leidde.

Wanneer jij je beseft dat jouw keuze de richting bepaalt,

jouw acties het tempo en kracht waarmee je de gekozen richting in beweegt.

Dan is al het andere, ook geluk, een wind blaast, die je soms mee of tegen zult hebben en je in veruit de meeste gevallen niet kan tegenhouden.

Wanneer je dit begrijpt, zal het je rust brengen. En  er is geen andere manier om dat te vinden. Elke andere weg brengt onrust en lijden.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.