Het banket des levens 🍷 ~ Epictetus

juni 7, 2021

Het banket des levens 🍷 ~ Epictetus

Written By

Hervé Maas

Bescheidenheid en aandacht voor je omgeving zijn van groot belang en het is iets dat Epictetus eeuwen geleden benoemde en tegenwoordig nog relevant is.

Vind jij deze aflevering waardevol?

⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Abstract Aprils – Daring Remedy

Onthoudt dat je het leven benadert als een banket. Wanneer iets rond gaat en jou bereikt, steek je hand uit en neem een bescheiden portie.
Passeert het je? Stop het dan niet.
Heeft het jou nog niet bereikt? Verlang er niet naar en wacht tot het je daadwerkelijk bereikt.
Ga op deze manier om met kinderen, een partner, een verbeterde positie en rijkdom. Op een dag zal dit gedrag je waardig maken voor een banket met de goden.

Epictetus, Enchiridion, 15

Wat Epictetus hier beschrijft vindt ik  schitterend. Want met kansen in het leven gaat het vaak zo. Ze komen en passeren, soms zonder dat je er van profiteert. Je kan jezelf tactisch opstellen zodat je er klaar voor bent wanneer het zo ver is, maar er zijn geen garanties.

Wanneer de kans voor het grijpen is neem er dan van. Weet alleen ook dat er meer gaat komen en neem niet zoveel dat er niets over blijft voor anderen.

Dit laatste is iets waar een elite wat van kan leren. Ze pakken wat ze pakken kunnen en vullen hun zakken en wanneer iemand hen op dit gedrag aanspreekt dan zeggen ze “Wat, het mag toch? Volgens de wet doe ik niets verkeerd.”

Nee, inderdaad, technisch gezien doet deze persoon niets verkeerd. Maar het feestje is vervolgens minder voor iedereen. De sfeer wordt verknald omdat, hoewel er voldoende is voor iedereen een klein aantal personen besloot om meer te nemen dan ze nodig hadden.

Ja, dit is een commentaar over onze maatschappij en het gedrag van de meest welvarenden. Want natuurlijk verdienen mensen loon na werken, en het nemen van risico mag beloond worden omdat de risico’s groter zijn. Maar wanneer de verdiensten van een CEO 250x groter zijn dan die van zijn gemiddelde werknemer, dan is er wat mis.

Een CEO die niet de ondernemer was die het bedrijf startte en dus niet eens 1% van het risico draagt voor het succes van de onderneming. Dan mag je jezelf afvragen, voegt deze persoon 250x meer toe aan een onderneming dan de gemiddelde werknemer?

Dit is een duidelijk voorbeeld van te veel van het banket nemen. Er blijft minder over voor alle lagen onder deze persoon. Tot de consument aan toe.

Natuurlijk is er een reden dat deze persoon een groter deel van de verdiensten krijgt. Een netwerk wordt geopend, innovaties worden doorgevoerd, de financiële huishouding is beter op orde. Maar dan nog is dat niet 250x meer waard dan de werkzaamheden van de gemiddelde medewerker van een onderneming.

Om dit verder te onderstrepen een recent voorbeeld.  Booking.com ontsloeg in 2020, 25% van het personeel en vroeg staatssteun aan, ondanks dat het de jaren er voor miljarden winst boekte.

Om later dat jaar de eigen prestatie regels met terugwerkende kracht aan te passen zodat de top van het bedrijf miljoenenbonussen ontvingen. Dit is niet alleen te veel van het banket nemen, maar het banket eerst ook nog eens aanhouden. Deze ronde had de managers van Booking.com immers gepasseerd.

Ze betalen de staatssteun nu terug. Maar ongeveer 4500 mensen zijn hun baan kwijt. We nemen maar aan dat het goed betaalde functies zijn, dus laten die een salaris hebben van € 50.000 per jaar, het gemiddelde in Nederland is 36.000 per jaar.
 

Dan betaalt Booking.com nu 225 miljoen minder aan salarissen uit. Dit bedrag is geen afrondingsfout, maar ze betalen hun top alsnog de bonus miljoenen uit. Ondanks dat ze hun prestatietarget niet haalden.

Hoewel ze de staatssteun, tussen aanhalingstekens, netjes terugbetalen. Maar het graaien van de top heeft  toch plaatsgevonden.

Ja, dit is nog steeds graaien, de leiding van Booking.com is een voorbeeld van iemand die het banket leegrooft, maar omdat iemand ze er op aanspreekt, wordt er wat teruggelegd op het dienblad. Wat ze teruggeven is de marge van het totaal terug betalen.

Dit zegt heel veel over de cultuur aan de top van dit soort grote bedrijven. Ze zijn er niet om wat bij te dragen aan de maatschappij, aan het feestje. Ze zijn er om het voor zichzelf en hun directe omgeving zo goed te maken en diegene die ze niet kennen interesseert ze niks.

In een goede wereld willen we het met zijn allen goed hebben. Dan moeten ervoor zorgen dat ook de mensen die we niet kennen het goed hebben. Het banket moet rond gaan onder alle aanwezigen. Doen we dit niet kunnen we vooruit kijken naar een hele lelijke wereld.

We zijn al een heel eind op weg naar die lelijke wereld.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.