Held of Koning? 👑 ~ Seneca

Zijn jouw krachten leidend?
Prima.

Zijn ze heersend?
Dan ga jij een correctie ervaren.

Die is niet prettig.

Vind jij deze aflevering waardevol?

⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Onze ziel is soms een koning, soms een tiran.

Wanneer een koning zorgt het voor wat eerbaar is, de gezondheid het lichaam waarborgt en geeft het geen basis voor schadende opdrachten.

Wanneer een ziel ongecontroleerd, door verlangen gedreven, overdreven is. Dan verandert het van een koning tot dat was het meest gevreesd en veracht wordt.

Een tiran.

Seneca, Brieven aan Lucilius, 114.24

Vaak zijn onze grootste krachten tegelijk onze diepste valkuilen. We verliezen onszelf in onze kracht en sluiten de rest van realiteit buiten. We zien belangrijke aspecten die buiten onze kracht liggen plots over het hoofd.

Hierdoor ontstaan problemen. Problemen die moeilijk te voorkomen zijn. Tenzij we onszelf ervan bewust zijn dat we vatbaar zijn voor dit type valkuil.

Nu heb ik het wel een probleem genoemd, maar wat maakt het een probleem. Seneca noemt onze geest dan een tiran. Maar hoe ziet dat titanische er dan uit?

Wanneer we enkel redeneren vanuit het perspectief van onze krachten, dan laten we onze zwaktes buiten beeld.

Goed toch? Denk je dan.

Nee, want onze zwaktes negeren zorgt voor gapende gaten in onze visie op realiteit. Je steekt dan je kop in het zand voor deze uitdagingen. Je gaat alleen die dingen aan die je aan wilt gaan, of ze nodig zijn of niet.

Hierin schuilt het tiranische aspect. Je zult over de mensen die je ondersteunen heen lopen en andere aspecten die jou jezelf maken. Wanneer je te goed gelooft in je eigen grootheid ontstaat er een arrogantie en vervolgens minachting voor diegene die een ander perspectief op de situatie hebben.

Deze minachting is de valkuil waar we dan in lopen. We isoleren onszelf in de hoop de realiteit die onze krachten uitvergroot tot de daadwerkelijk realiteit te promoveren.

Ik weet niet hoe jij dit aspect beoordeeld, maar ik zie het als grootheidswaanzin.

Door de geschiedenis heen zijn er talloze voorbeelden van personen die een tijdje hun realiteit oplegden aan de daadwerkelijke realiteit. Napoleon en Lodewijk de veertiende (XIV) zijn interessante voorbeelden van personen die de correctie van realiteit ten opzichten van de eigen realiteit hebben ervaren.

Jij hebt dit ook wel eens ervaren. Als kind misschien wel het meest, dat jouw ouders je corrigeerde omdat je een vriendje niet toe liet om te doen wat die wilde.

Om af te sluiten, wanneer jouw krachten leidend zijn is er niets aan de hand. Wanneer je krachten heersend zijn, dan zal er uiteindelijk een corrigerende beweging plaatsvinden. Deze beweging ga jij niet als prettig ervaren, maar zal noodzakelijk zijn.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com