Filosofie als medicijn voor de ziel 🤒 ~ Marcus Aurelius

Als onze filosofie ons helpt gezond te houden, dan zal het ons van tijd tot tijd ook tot rust of zelfs een stap terug manen. Ik kan me voorstellen dat dit een goed advies is voor iemand in Den Haag.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.
Vind jij deze aflevering waardevol?

♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Grijp niet terug op filosofie als opdrachtgever, maar als patiënt die behandeling zoekt voor pijnlijke ogen, een verband voor een brandwond of zalf. Door het zo te zien zal je de redenaties accepteren zonder overdrijving en gerust zijn met de geboden zorg.

Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 5.9

Soms helpt onze gekozen filosofie ons naar succes en vaak verliezen we dan zicht op dat wat ons het succes bracht, onze filosofie. Het momentum dat we hebben opgebouwd zorgt er dan voor dat we voorbijrazen aan belangrijke besluiten en keuzes die ons op het door ons gekozen pad houden. Het is dan belangrijk om eventjes af te remmen, de route opnieuw te evalueren. Eventueel zelfs te keren om terug te keren op het juiste pad.

Een filosofie geeft eigenlijk geen opdrachten, het helpt je de opdrachten en situatie die jij tegen komt te evalueren en te sturen, het helpt beschadiging te voorkomen. Beschadiging moet je in de breedste zin van het woord zien. Want wanneer jij aan je principes kan vasthouden brengt dit je mentale rust.

Nu weet ik niet hoe dit voor jou werkt, maar ik heb de grootste moeite om zaken uit te voeren waar ik niet in geloof o f achter sta. Iets in mij gaat dan enorm te keer wanneer ik het probeer.

Filosofie helpt je ook kritisch naar dit gevoel te kijken. Want is de gedachte of werkwijze nog wel van passend? Is deze nog van waarde? Ook dit moet onderhouden worden om jezelf in goede staat te houden.

Maar nogmaals, soms kunnen we hier door de waan van de dag aan voorbij schieten. Dan schieten we in overlevingsstand en kiezen we voor de oplossing die het eerst voor handen is. Dan kiezen we om aan een ogenschijnlijk bezit krampachtig vast te houden, terwijl het tijd is om los te laten.

Ook de waan van de dag moeten we in het moment toetsen aan onze filosofie. Dat is lastig en hierbij zullen fouten gemaakt worden. Maar dan zullen we moeten accepteren dat de kans bestaat dat we iets moeten inleveren om onze fout recht te zetten.

Dan is de een stap terug de enige stap om later weer voorwaarts te kunnen. Dan moet er gekeerd worden, dan is genezing noodzakelijk en zal jij op jouw filosofie moeten vertrouwen. Dan is het een medicijn voor de ziel.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

Muziek: Outland – Deliverance

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com