De waarheid over vermogen💰 en machtđŸ’Ș ~ Seneca

Hoeveel macht heb jij, hoeveel invloed heb jij? Hoeveel wil jij doen om meer invloed op de regels te hebben? Een belangrijke vraag met de aankomende verkiezingen.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.
Vind jij deze aflevering waardevol?
♄Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Laat ons licht schijnen op de echt vermogenden.
Hoe vaak komt de situatie voor dat ze exact op de armen lijken?!
Wanneer zij reizen moeten ook zij hun bagage beperken en wanneer haast geboden is sturen zij hun entourage weg. Net als diegene in het leger, hoe weinig van hun bezittingen mogen zij behouden?

Seneca, Troostschrift aan Helvia, 12.1b-2

Sommigen onder ons zijn in de veronderstelling dat de hele vermogenden iets anders zijn dan gewone mensen. Maar Koning Willem-Alexander is niets meer of minder dan een ander mens. Zijn familie heeft door de eeuwen heen meer vermogen verzameld.

Toch is de beste man niet meer of minder mens dan jij of ik. Het toneelspel van status en aanzien is niets meer dan dat, een toneelspel. Een verhaal dat op dagelijkse basis wordt verteld, maar waar we in geloven.

Toch wordt ook de koning op zijn vingers getikt wanneer hij op reis gaat en zich niet aan de wettelijke en fatsoensregels houden.

Toch zijn de regels voor hem, zijn familie en andere welvarende personen anders dan voor jou en mij. Zij mogen hun kapitaal verstoppen in economische personen die ze over de hele wereld mogen laten bewegen. Zonder paspoort en met minimale controle.

Maar zodra je jezelf bewust ben van de verschillen, dan kun je ermee werken. Dan kan je beoordelen waar je invloed of macht over hebt. Natuurlijk is het niet eerlijk, maar rechtvaardigheid kan je niet vaak beĂŻnvloeden.

Dat is er nog het punt van macht. Er hoeft geen twijfel over te bestaan, diegene met het meeste kapitaal hebben doorgaans de meeste macht. Ze hebben de macht om de regels naar hun hand te zetten. Ze hebben de macht om anderen te beĂŻnvloeden. Er wordt niet voor niets zo veel geld en tijd uitgegeven aan de diverse lobby’s.

Toch zijn wij niet machteloos.

Binnenkort zijn de tweede kamer verkiezingen in Nederland en dit is Ă©Ă©n van de weinige momenten dat je een vorm van invloed hebt. Al is het maar een klein beetje. Wanneer je dus gaat kiezen, kies dan voor de partij die het dichtst bij jouw wensen voor de maatschappij staat.

Dit is geen podcast die stemadvies geeft. Maar het is wel een podcast waarbij invloed een vaak terugkomend onderwerp is. Politiek is een aspect van onze maatschappij waar de meesten van ons het gevoel van hebben, geen invloed op te hebben. Toch is dit een moment van invloed. Hoe klein ook.

Daarnaast is de politiek niet iets waar je geen invloed op kan hebben. De invloed die je kan verkrijgen heeft te maken met de acties die je onderneemt. Of jij deze wilt ondernemen, is volledig jouw keuze.

Om deze aflevering af te ronden, de vermogenden zijn gewoon mensen, vaak door niets meer dan geluk of geschiedenis. Ze hebben onevenredig veel te vertellen voor hun belang voor de maatschappij.

Dit alles betekent niet dat jij niets in te brengen hebt. Je hebt je stem, zowel in het stemhokje of door middel van jouw acties. De moeite die jij moet investeren in het stemhokje is minimaal. Kies jij ervoor om jouw acties aan te wenden, dan heb jij veel meer mogelijkheden.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Muziek: Anesthesia – Day Break (Instrumental)

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com