De vijand van geluk 👹 ~ Epictetus

Wat nou als ”geluk” niet iets is dat je vindt, maar iets dat je besluit. Geeft je dat niet meer controle over jouw geluk?

Vind jij deze aflevering waardevol?

⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.

Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Telepathic Teddy Bear – The Remnants Of Wil

Het is vrij onmogelijk om geluk te combineren met een verlangen naar dat wat we niet hebben. Geluk heeft al dat het wil hebben en is vergelijkbaar met iemand die goed gevoed is. Het heeft geen honger of dorst.

Epictetus, Leergesprekken, 3.24.17

Ben jij gelukkig, of schuif je deze verklaring voor je uit? De meesten van ons doen precies dit. Ze schuiven hun geluk voor zich uit. Ik zal gelukkig zijn wanneer ik “iets” bereiken bezit.

Maar biedt deze manier van werken ons een weg naar geluk? Naar succes misschien, maar succes hebben staat niet gelijk aan gelukkig zijn. Succes hebben kan je wel een gevoel van geluk brengen. Maar dit gevoel koesteren is iets dat we vergeten.

In het Nederlands staat het wordt geluk gelijk aan het Engelse “Happiness” en “Luck”. Maar dit zijn twee totaal verschillende concepten. Hoe wij Nederlandstaligen er toe zijn gekomen dat deze twee concepten hetzelfde woord dienen te hebben ontgaat mij, maar goed.

Om de verschillen duidelijk te maken heb ik dus een andere taal nodig, lekker bezig Nederlandse taal.

Om gelukkig zijn zijn, happiness, hebben we geen geluk, luck nodig. Want happiness vinden we overal waar we er naar kijken.

En dit komt omdat gelukkig “zijn” een staat van zijn is. Het discrimineert niet. Je wordt niet gelukkig, je bent het, het is een besluit. Dit is één van de weinig dingen die geen reis behoeft, je hoeft niet persé gelukkig te worden.

Wanneer je niet gelukkig bent, dan is dit kut om te horen, want je wilt daar iets aan doen. Ongelukkig zijn is kut! Maar je gaat jouw happiness niet vinden in een reis. Je gaat hoogstens leren dat het een besluit is.

Er kunnen redenen zijn waardoor je het besluit niet kan nemen om gelukkig te zijn. Wanneer dit lichamelijke of psychologische problemen zijn, dan zijn er voldoende verder gespecialiseerde personen die je daar beter mee kunnen helpen dan deze podcast, Zoek die hulp ook op!

Zij kunnen je helpen om de weg vrij te maken voor het besluit. Jij zal in elk geval niet tot dit besluit komen wanneer je het zoekt in te kopen dingen, dan zal je het blijven najagen.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com