De kracht💪van een mantra🎶 ~ Marcus Aurelius

Wat wij onszelf vertellen heeft meer effect dan we ons doorgaans van bewust zijn. Onze mantra’s bepalen hoe we onszelf zien en welke acties we ondernemen. Ben je hier bewust van.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.

Vind jij deze aflevering waardevol?
♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Wis valse indrukken uit je geest door doorlopend jezelf te vertellen, mijn ziel bevat alles om het kwaad, verlangen en iedere verstoring buiten te houden. Zie daarvoor in de plaats de ware natuur van dingen, ik geef het enkel wat het toekomt. Onthoudt altijd dat de natuur je dit heeft gegeven.

Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 8.29

Mantra’s worden toegepast bij diverse meditatie vormen. Daar kennen wij het woord van. Een mantra verbindt woord] of zin aan actie. In meditatie is dit ademhaling, maar het kan ook een andere actie zijn.

Mantra’s helpen bij het behouden van focus en het afsluiten van de zintuigen voor verstoringen. Marcus Aurelius verwijst in dit citaat naar de vaardigheid om dit te doen. De stoa maakten ook gebruik van mantra’s, vaak in de vorm van zich herhalende zinnen.

Dit kan jij ook, je kan neuriën om jezelf te concentreren. Hoewel dit niet in de striktste zin van het woord een mantra is. Het vervult dezelfde functie, het helpt je te focussen op wat moet gebeuren.

Focus leidt tot flow, flow leidt tot een gevoel van vervulling. Er is weinig prettiger dan de high die je ervaart wanneer jij het gevoel het dat je op je piek opereert. Een mantra of andere vocale techniek kan hierbij helpen.

Een ander aspect dat een mantra kan versterken is je geloof. Religieuze organisaties maken niet voor niets al eeuwen gebruik van bepaalde woorden en zinnen. Ze versterken geloof en niet per se in een god. Het kan je ook helpen om in jezelf te geloven.

Tegelijk kan een schadelijk mantra valse indrukken bij jezelf versterken.

Wanneer jij niet gelooft dat jij de wereld iets te brengen hebt en dit regelmatig aan jezelf herhaalt en er een mantra van maakt. De kans dat het waar wordt, wordt dan een stuk groter.

Ken daarom jouw mantra’s net als jouw verslavingen.

Door ze in kaart te hebben en aan te passen waar nodig help je jezelf ontwikkelen en verbeteren. Toen ik enkele jaren geleden mijn onderneming op een lager pitje zette omdat ik vond dat ik nog niet voldoende ervaring had, herhaalde ik dit regelmatig aan mezelf en anderen. Ik was nog steeds een ondernemer, maar ik was nog niet goed genoeg omdat ik mijn markt nog niet goed genoeg begreep.

Dit is een selffulfilling prophecy. Want doordat ik het anderen vertelde, vertelde ik het mezelf. Doordat ik het mezelf vertelde geloofde ik erin. Hoewel het op dat moment waarschijnlijk waar was, ik was immer 24 en kwam direct van school. Was het feit dat ik het mezelf herhaalde geen behulpzame factor.

Pas 10 jaar later zou ik mezelf weer vertellen dat ik een echt ondernemer ben en vanaf dat moment gaat het weer de goede kant op.

Kortom, mantra’s zijn krachtig. Ga bewust met ze om, naar jezelf en anderen.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

Muziek: Brad Hill – I Am Flawed

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com