De Bron van Jouw Angst 😱 ~ Epictetus

We zijn bang voor dat waar we geen controle op hebben. Maar, is het erg dat we geen controle hebben? Heeft het zin om controle op de wereld te willen?

Beluister de techniek gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.
Vind jij deze aflevering waardevol?
♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

https://youtu.be/GRa8r6p3TaQ

Muziek: Abstract Aprils – Falling, Falling, Falling

Wanneer ik angstige personen zie, vraag ik mezelf: “Wat willen zij?”
Want als deze personen niets willen van wat buiten de eigen controle ligt, waarom zijn ze dan door angst getroffen?

Epictetus, Leergesprekken, 2.13.1

De wereld is onzeker en tegelijk horen we herhaaldelijk dat dezelfde wereld aan onze voeten ligt, dat ons leven is wat wij ervan maken.

Is de wereld zoals die is, dan fout door zoveel onzekerheid te brengen? Of kloppen de aannames die wij doen op basis van wat ons verteld wordt niet?

De laatste vraag lijkt mij de meest productieve vraag voor je eigen gemoedsrust om te beantwoorden.

Om terug te komen op de onzekere wereld, want toch is hier ook rust te vinden. Waardoor ontstaat deze onzekerheid? Wat maakt de wereld in onze ogen zo chaotisch?

Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid interacties die de wereld in beweging houdt. Het heeft te maken met het vlinder- of butterfly-effect.

De definitie volgens Wikipedia is de volgende:
Het vlindereffect is de sterke gevoeligheid van systemen voor verschillen in beginvoorwaarden. Bij niet-lineaire systemen met een grote gevoeligheid kan de afwijking met elke stap exponentieel toenemen.

Onze wereld is een niet-lineair systeem. Dit feit maakt dat wij geen grip hebben op de gehele wereld. Er zijn te veel onbekende variabelen en dit maakt het voor ons troebel.

Onze acties en die van anderen, soms ver buiten onze sfeer van invloed, interacteren met elkaar en beïnvloeden ons daardoor. Weg is onze controle op de wereld.

Als we weten dat we de wereld in geen geval volledig onder controle kunnen hebben? Waarom zou je hier dan angstig voor zijn? Je weet immers dat de wereld zich niet aan jou conformeert.

Hoe het zich zal uiten is altijd onbekend, waarom ga je dan niet gewoon uit de uitersten, de meest positieve als negatieve uitkomst. Wetende dat het waarschijnlijk ergens in het midden uit zal komen.

De slechtste situatie bedenken is erg makkelijk, dat is waar je angst voor voelt. Bedenk dan, wat is de meest positieve uitkomst is voor dat waar je bang voor bent.

Je creëert geen zekerheid voor jezelf door jezelf vast te pinnen op een enkel punt. Door een marge aan te houden creëer je voldoende zekerheid om je angst los te laten.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com