De 3 trainingsgebieden 👨‍🏫 ~ Epictetus

Ben jij makkelijk te frustreren en word je snel boos.  Stoïcisme is dan sowieso een krachtige filosofie voor jou, luister maar naar deze aflevering.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.

Vind jij deze aflevering waardevol?
♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Dit zijn de drie gebieden waarin een persoon die streeft wijs en goed te zijn in getraind moet worden.
De eerste heeft te maken met verlangens en aversies. Dat een persoon nooit het doel van verlangen zal vergeten, noch vervallen in wat hen afstoot.
De tweede heeft te maken met de impuls om te handelen of niet te handelen, of breder gezegd, met plicht. Dat een persoon handelt met intentie, de juiste redenen en niet achteloos.
De derde heeft te maken met de vrijheid van deceptie, kalmte, het gebied van oordeel en de instemming die je geest geeft aan zijn waarnemingen.
Van deze gebieden is de voornaamste en meest urgente is de eerste dat te maken heeft met passies. Want sterke emoties ontstaan waar we falen met betrekking tot onze verlangens en aversies.

Epictetus, Leergesprekken, 3.2.1-3a

Je bent nooit uitgeleerd want de drie gebieden die Epictetus hier definieert zijn altijd voor verbetering vatbaar. Laten we deze drie gebieden eens verder doorgronden.

Onze verlangens en aversies hebben vaak geen duidelijk beeld van. Ik merkte het bij mezelf toen ik de presentatie van een nieuwe smartphone zag. Ik wilde deze het liefst direct aanschaffen, want nieuw speelgoed.

Gelukkig wist ik mezelf op te vangen voor dat ik in dit gat van verlangen sprong. Ik stelde mezelf de vraag, wat doe ik nu daadwerkelijk met mijn telefoon en hoe verbetert deze smartphone mijn leven op deze fronten?

Zonder deze hele lijst door te nemen kwam ik tot de conclusie dat het behoorlijk in de marge ging zijn. Ik ben mijn smartphone niet meer gaan gebruiken de afgelopen jaren, eerlijk gezegd alleen maar minder. Vervolgens ben ik gaan kijken wat het niet aanschaffen van dit toestel me zou opleveren en dat is me meer waard. Dus… de conclusie is duidelijk.

Epictetus zou trots op me zijn.

Hoe zit het dan met aversie? Niet heel veel anders. Denk aan hoe mensen omgaan met mensen die een andere politieke vleugel kiezen dan zijzelf, de reactie naar elkaar zijn niet mals. De aversie naar elkaar zorgt ervoor dat ze niet meer rationeel kunnen oordelen over de situatie waar ze over spreken. Terwijl ze waarschijnlijk van elkaars zienswijze kunnen leren.

Het eerste gebied richt zich hoofdzakelijk op perceptie en het controleren van passie. Het volgende gebied raakt een ander controle gebied, onze acties.

Wat omdat we niet alles kunnen doen, maar ook niet niks. Zijn we altijd opzoek naar de balans tussen te ondernemen en negeren acties. Welk van onze gedachtes promoveren we tot actie, welke delen we en welke negeren we.

In deze neem ik als voorbeeld een ondernemer. Ondernemers zijn doorgaans mensen die vol ideeën en plannen zitten. Maar de keuze welke ze uitvoeren bepaald hun succes.

Tegelijk vallen hier ook acties onder die we helemaal niet willen uitvoeren! Onze belastingen willen we echt niet doen, maar ze zijn verplicht onder onze rechtstatelijke als morele regels. Want met deze belastingen ondersteunen we die zaken die niet particulier te overzien zijn, om het zo neutraal mogelijk te zeggen.

Het laatste gebied dat Epictetus aanhaalt, komt feitelijk neer op het behouden van kalmte en het doorzien van deceptie.

Niets is makkelijker dat boos worden wanneer iets tegenzit. Het vervelende is dat niets beter wordt van het boos worden. Door je kalmte te bewaren verdien je doorgaans meer, hoe moeilijk dit ook is. Kalmte is als een wind die de dichte mist van teleurstelling en boosheid open blaast voor een helder beeld op de frustrerende situatie.

Zonder een helder beeld op het pad voorwaarts is de kans op verkeerde door passie geleidde acties groot.

De drie beschreven gebieden grenzen aan elkaar en wanneer je investeert in deze 3 gebieden dan kan je nog steeds je laten leiden door emoties en verlangens, maar de kans dat jij ze onderschept voordat ze je de val trekken, wordt vele malen groter.

Je kan jezelf reactief trainen door situaties in het verleden te heroverwegen. Deze heroverweging moet bestaan uit een analyse van de beschikbare paden en welke paden tot een onwenselijke uitkomst zouden leiden.

Wanneer je dit regelmatig doet, dan merk je dat je in toekomstige conflictsituaties rustiger gaat zijn en een beter overzicht hebt. Dat je kalmer zal zijn en minder makkelijk tot frustratie uit te lokken bent.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

Muziek: Brad Hill – I Am Flawed

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com