Bescherm je perspectieven 🛡 ~ Epictetus

Ben jij jezelf bewust van de overlap tussen jouw perspectieven en de werkelijkheid en waar ze verschillen?
Of ga je nonchalant om met jouw kijk op de wereld en laat jij jezelf door van alles beïnvloeden?

Beluister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.

Vind jij deze aflevering waardevol?
⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Marshall Usinger – Where It Begins, It Ends

Waak doorlopend over je perspectieven, het is immers niet onbelangrijk waar je over waakt. Je perspectieven omvatten respect, vertrouwenswaardigheid, gemoedsrust en vrijheid van pijn en angst. Kortom je vrijheid. Tegen welke prijs zou jij deze verkopen?

Epictetus, Leergesprekken, 4.3.6b-8

Jouw perspectieven op de wereld bepalen hoe jij jouw leven ervaart. Laat ik dit parafraseren, jouw kijk op de wereld bepaalt hoe jij jouw leven leidt. Dit is iets dat jij kan beïnvloeden en onder controle kan hebben.

Gek genoeg nemen de meesten van ons deze controle niet. Wanneer het regent, blijven z e chagrijnig binnen door het raam staren. Ze vervloeken de wereld omdat het hen een beperking oplegt, omdat het regent. Terwijl ze eigenlijk helemaal niet van plan waren om naar buiten te gaan.

Je ziet hetzelfde gebeuren gedurende de Corona pandemie. Mensen zijn obsessief bezig met dat wat ze nu niet kunnen. Terwijl er veel meer is dat nog wel mogelijk is, en jij bepaalt zelf of jij dit ziet. Dit is geen geval van niet kunnen zien, dit is echt een geval van niet willen zien.

Hoe jij jouw lens op de wereld afstelt is dus niet alleen belangrijk om een scherp beeld te hebben, maar ook om jouw ervaring ervan te bepalen.

Soms kan het ook erg handig zijn om jouw perspectief expres vaag te houden zodat jij jezelf niet focust op dit op dingen waar jij geen invloed op hebt, of wilt hebben. Er gebeurt te veel om ons heen om alles te kunnen controleren.

Wanneer we nonchalant omgaan met onze perspectieven dan vervormen we ons wereldbeeld, met tot gevolg dat we geen helder beeld meer hebben op de werkelijkheid.

Dit vertekende wereld beeld leidt tot zelfmisleiding en angst. We maken dan onszelf bang voor “de ander” en dit kan ons intolerant en defensief maken. Het kan zelfs tot een bron van conflict ontwikkelen.

Daarom moet je jouw perspectieven beschermen en zo respect, gemoedsrust, vertrouwen en vrijheid te bewaren.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com