Bescherm de vlam ~ Epictetus

Bescherm je eigen goedheid in alles dat je doet en neem alles dat je gegeven wordt zo ver het je brengt. Doe je dit niet dan ga je ongelukkig, vatbaar voor mislukking, gehinderd en gedwarsboomd zijn.

Epictetus, Leergespreken, 4.3.11

Een vlam waar jij over waakt.

Het aan jou om deze vlam van brandstof te voorzien en daarmee te voeden. Het is aan jou om jouw motivatie en doel te vinden. Om deze motivatie te voorzien van de middelen om de doelen te behalen.

Je zult de vlam uit de wind moeten worden zodat deze niet uitgeblazen wordt. Anderen zullen je demotiveren, vaak niet eens moedwillig. Maar gewoon omdat zij niet zien wat jij ziet. Het is aan jou om ze mee te nemen of buitenspel te zetten.

Ook heeft de lont, waar jouw vlam op leeft, zorg nodig. Wanneer deze opbrand, dan dooft de vlam. Wanneer je te veel van jezelf vraagt, kun je burned-out raken. Het kost dan erg veel moeite om de vlam weer te ontsteken.

De vlam moet op zijn plek blijven, want een ongecontroleerde brand ligt op de loer en vernietigt dan alles in zijn pad. Ongecontroleerde passie kan enorme gevolgen hebben, voor jezelf en je omgeving.

Deze beeldspraak heeft mij op diverse wijzen geholpen. Het heeft me geholpen om mijn leven in perspectief te plaatsen. Het geeft mij de reden om te rusten en goed voor mezelf te zorgen.

Het geeft me perspectief op mijn functie en helpt me herkennen of ik goed bezig ben of doordraaf.

Ook of ik de juiste omgeving creëer om mijn doelen te bereiken. Het maakt moeilijke keuzes makkelijker. Want hoe hoog moet de vlam zijn en hoe heet moet deze branden om te bereiken wat ik wil bereiken.

Soms voeden we onze vlam te veel brandstof en bereiden we de omgeving hier niet goed op voor, waardoor er een gepassioneerde brand ontstaat die de omgeving vernietigd. Simpelweg omdat we de controle over onze motivatie verloren.

Wanneer we klaar zijn met blussen is de vlam weg en zijn we kapot. Dan moet de omgeving opnieuw ontwikkelt worden en de vlam moet opnieuw worden ontstoken. Iets dat iedereen veel meer energie en inspanning kost, dan wanneer we goed opgelet hadden tijdens onderhoud en bij het vormen van het doel.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com