Bereid jezelf voor op de storm ~ Epictetus

Als partner van een atleet, zie ik dagelijks het belang van training. Van zowel lichaam als geest. In deze aflevering wat ik er van leer.

Link naar de Livestream van de finale 200m op het EK Para Atletiek

Vind jij deze aflevering waardevol?
⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Telepathic Teddy Bear – The Remnants Of Wil

Dit is de ware atleet, de persoon in rigoureuze training tegen valse indrukken.
Blijf sterk, jij die lijdt, wordt niet gevangen genomen door je indrukken. De strijdt is hard, de taak goddelijk. Want je verdient meesterschap, vrijheid, geluk en rust.

Epictetus, Leergesprekken, 2.18.27-28

Als partner van een TeamNL atleet vind ik dit een prachtig citaat. Want ik zie mijn partner dagelijks trainen om sneller te worden, zowel fysiek als mentaal.

Die fysieke training is wat je verwacht, sterker worden op de gebieden die haar beter maken in wat ze moet doen, door  middel van krachttraining. Technische training om de te verbeteren aspecten van haar sport te verbeteren.

De mentale training is totaal iets anders dan ik vooraf had gedacht. Want bij het gros van de atleten zit het fysieke aspect, daarmee zowel technisch als kracht, wel snor. Wat er tussen de oren gebeurd is doorgaans de doorslaggevende factor.

Dit zie je goed in wedstrijden. Want het wordt ons vertelt dat de meeste atleten pieken tijdens wedstrijden. Maar laat ik duidelijk zijn, dit is zelden het geval. Op het moment dat je móét presteren, tik je meestal een punt aan binnen de marge van jouw trainingen.

Simpel gezegd, jouw prestatie in de wedstrijd zal dicht bij de prestatie liggen van jouw meest voorkomende training. Ik heb Kimberly harder zien lopen op trainingen dan in wedstrijden. Haar snelheid in een wedstrijd heeft weinig te maken met wat haar lichaam kan, haar lichaam zal zich schikken naar wat het kent van de training.

Wat haar prestatie zal verbeteren of verminderen heeft te maken met hoe ze op dat moment mentaal in de wedstrijd zit. Voelt zij zich sterk en goed, zal ze het niveau van een betere training aantikken. Voelt zij zich slecht tikt ze het niveau van een slechte training aan.

Maar hoe beïnvloed je dit? Door het niveau van je training te verhogen. Door het inspanningsniveau van een slechte training zo dicht mogelijk bij dat van een goede training te laten liggen. Zo bereidt je jezelf voor op de storm. Door altijd, ook wanneer je geen zin hebt,  zo veel mogelijk te geven op het moment dat het er niet toe doet.

Dan hoeft je minder te vertrouwen op het mentale aspect, want dan kan je lichaam op automatische piloot al behalen wat jij er van verwacht.

Dit is verre van makkelijk! Altijd de maximale inspanning van jezelf vragen is bijna onmogelijk en toch moeten we daar naar streven, want anders zal onze teleurstelling ons in een onnodige vicieuze cirkel duwen.

Dit geldt niet alleen voor sport, dit geldt voor alle aspecten van ons leven. En ja, dit soort intensiteit is vermoeiend, maar het brengt als beloning het meesterschap, de vrijheid en het geluk waar naar je verlangd.

Zaterdagavond 5 juni vanaf tien over half 8 loopt, Kimberly Alkemade, de finale 200 meter tijdens het EK Para Atletiek in Polen, tegen onder andere Marlène van Gansewinkel.

Ik zal de link naar de livestream achterlaten in de beschrijving van deze aflevering zodat je mee kan kijken naar de race.

Veel plezier!

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com