Angst is een zichzelf vervullende belofte 😨 ~ Seneca

Angst is een signaal is een gebrek aan vertrouwen. Wanneer we onze aandacht richten op dat waar we bang voor zijn, dan vergroten we de kans om het tot realiteit te maken.

Vind jij deze aflevering waardevol?
⭐Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Muziek: Human Suits – Meditation

Velen zijn geschaad door angst en velen hebben hun lot gevonden, terwijl ze dit lot vreesden.

Seneca, Oedipus, 992

Vertrouwen is een gevoel dat velen van ons willen hebben, maar missen in verschillende situaties. Wanneer we vertrouwen missen is angst altijd datgene wat de plaats van vertrouwen inneemt.

We zijn bang dat ons iets overkomt,
Bang dat we worden opgelicht,
Bang dat iets gebeurt wat we niet willen dat gebeurt.

Het gevolg? Onze aandacht ligt bij dat wat we niet willen zien gebeuren en dat wat wij onze aandacht geven, zal gebeuren.  Eén probleem, het woord “niet” komt niet voor in het vocabulaire van aandacht. Met tot gevolg dat de kans op de uitkomst die wij niet willen zien, groter wordt.

Bijvoorbeeld, je bent gelukkig met je relatie en je wilt dat deze nooit verandert of verdwijnt. Wanneer je jezelf hoofdzakelijk richt op het niet veranderen of beschadigen van je relatie tot je partner, dan kan je controlerend worden. Wanneer je te controlerend bent veranderd je relatie tot elkaar en verdwijnt de binding die je voelt.

Het andere sleutelwoord in deze interpretatie is “verandering”. Wij mensen zijn te vaak angstig voor verandering, iets dat we als kind niet zijn omdat we weten dat we snel en drastisch veranderen. Maar zodra we tot wasdom komen, en een jaar of 20 zijn, dan denken we dat verandering niet meer op het menu staat.

Dan moeten we ons richten op een vaste baan, een vaste relatie, een vaste woonplaats. Met vastigheid bedoelen we, zekerheid, onveranderlijkheid.

Maar ben eerlijk, je leven verandert continu. Het vlinder-effect van onze acties zorgt dagelijks voor kleine veranderingen die zich, als rimpel op water, steeds verder verspreidt.

Wanneer we uit angst acties ondernemen om die rimpels te voorkomen, gooien we nog meer in dat water. Met tot gevolg dat er nog meer rimpels op het water verschijnen. Ze vermengen zich met elkaar en we zien de angstige uitkomst niet meer. Dan lijkt het weg.

Maar ook al zien we de individuele rimpel niet meer, betekent het niet dat onze angstige uitkomst verdwenen is. Erger nog, we zien de uitkomst niet eens meer onze kant op komen.

Angst negeren is vrijwel onmogelijk, het is immers een signaal van mogelijke toekomstige pijn. Wellicht is de volgende gedachtegang te meest productieve.

Erken de angst.
Onderzoek de mogelijke uitkomsten van de situatie met betrekking tot die angst.
Bekijk de waarschijnlijkheid en gewenstheid van de uitkomsten.
Richt je acties en gedachtes op de meest waarschijnlijke en wenselijke uitkomst.

Op deze manier heeft niet de angst de aandacht, maar dat wat binnen je sfeer van invloed ligt om de betere uitkomst mogelijk te maken.

Om af te sluiten een citaat uit het boek Dune door Frank Herbert. Want deze prachtige passage geeft aan wat angst met ons doet en hoe we ermee om kunnen gaan.

Ik moet niet bang zijn.
Angst is de moordenaar van de geest.
Angst is de kleine dood die totale vernietiging met zich meebrengt.
Ik zal mijn angsten aanzien. Ik zal het over mij en door mij heen laten gaan.
En als het voorbij is, zal ik het innerlijke oog wenden om zijn pad te zien.
Waar de angst is gebleven, zal er niets zijn.
Alleen ik zal blijven.

Frank Herbert, Dune

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com