111 – Voor de heethoofden onder ons 😤 ~ Marcus Aurelius

Iedereen wordt boos. Tegenslag is klote. Maar het zijn de belangrijkste momenten om kalm te blijven en ons karakter te tonen.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.
Vind jij deze aflevering waardevol?
♥Like, 🗣Reageer of 🎁Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Houdt deze gedachte bij de hand wanneer je woede voelt opkomen.

Woede-uitbarstingen zijn niet mannelijk. Zachtaardigheid en beleefdheid zijn eerder menselijk en daarmee mannelijker.

Een echte man geeft zich niet over aan boosheid en ontevredenheid, zo’n persoon heeft kracht, moed en uithoudingsvermogen. In tegenstelling tot degene die boos zijn en klagen.

Hoe dichterbij een kalme geest een man is, des te dichter bij echte kracht hij is.

Marcus Aurelius, Overpeinzingen, 11.18.5b

Hoewel dit citaat zich richt tot mannen, geldt dit citaat ook voor vrouwen. Want wanneer het puntje bij paaltje komt, heeft iedere mens zijn uitdagingen wanneer tegenslag hen overkomt.

Omgaan met tegenslagen is waar het in dezen omdraait. Hoe dom de fout ook was, hoe oneerlijk de situatie ook is. Ongecontroleerde woede kan het enkel verergeren. Waar boosheid voor een kort moment van scherpte kan zorgen, zal aanhoudende woede enkel vernietigen.

De adrenaline-shot van een moment boosheid en de angst die het in anderen kan losmaken, kan de juiste snaar raken. Maar wanneer dit moment te lang duurt zal het lichaam cortisol aanmaken. Een heel nuttig hormoon, maar wanneer het voor langere tijd aanwezig is, brengt het schade aan. Aan jezelf en anderen.

Ben daarom altijd snel om te vergeven wanneer je overmand werd door boosheid. Het is het niet waard om boos te zijn en blijven. Andere mensen gaan het niet van je waarderen wanneer je alleen maar boos bent.

Wat een nog betere situatie voor jezelf is, is om boosheid vanaf het begin te voorkomen. Wanneer iets fout gaat verwachten veel mensen boosheid bij de persoon die het overkomt of er verantwoordelijk voor is. Dit zijn de momenten waarop kracht wordt gewogen. De verkeerde aanname die velen doen is dat boosheid de graadmeter van kracht is, dit klopt niet.

De graadmeter van kracht is het effect dat wordt veroorzaakt direct na de tegenslag. Wat gebeurt er om de tegenslag te verzachten of op te lossen? Zeker wanneer we met andere mensen werken is de mate van kalmte een grotere indicator van kracht.

Een krachtig persoon incasseert de klap van de tegenslag.
Evalueert de schade
En komt met een effectieve oplossing voor het ontstane probleem.

Zelden is boos worden een effectieve strategie of tactiek om een probleem op te lossen. Wanneer je geest vertroebeld wordt door een wolk van woede, is het verdomd moeilijk om tot een effectieve aanpak te komen. Vaak kom je dan niet verder dan harder werken, meer doen, harder terugslaan.

Ondoordachte acties zijn zelden effectief.

Kalmte en rust in deze situaties bieden helderheid en overzicht. Door diep adem te halen, een fysieke actie die daadwerkelijk kan helpen, op het moment dat de tegenslag plaatsvindt kan helpen bij het behouden van de benodigde kalmte.

Door de mensen om je heen, ook de veroorzakers van de tegenslag, beleeft en kalm te benaderen brengt ze in jouw sfeer van invloed. 99 van de 100 keer wilden zij ook niet dat de tegenslag plaatsvond. Echter wanneer jij woede op hen richt zullen ze buiten jouw sfeer van invloed stappen omdat ze daar enkel beschadiging zullen oplopen.

Door rust en kalmte te bewaren zullen ze dichter naar j e toe trekken. Het is niet voor niets dat jij je echte vrienden leert kennen in momenten van tegenslag.

Wanneer jij boos mocht zijn, maar kalm bleef.

Dat zijn de momenten waar jouw karakter straalt.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Meest recente aflevering ⬆

Muziek: Abstract Aprils – Falling, Falling, Falling

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com