🏞 Blik terug op de dag 🌇 ~ Seneca

Houd jij een dagboek📔 bij?
Nee? Denk er eens over na.
Ja? Lees jij jouw dagboek📓 wel eens na?
Deze aflevering gaat over de waarde van terugblikken en vooruitzien.

Luister de aflevering gratis op Spotify, YouTube of waar jij de Podcast ook wilt luisteren.
Vind jij deze aflevering waardevol?

Like, Reageer of Deel.
Dan help je de podcast verspreiden en help je andere genuanceerd te leren denken.

Ik zal mezelf doorlopend observeren en – meest bruikbaar – een terugblikken op iedere dag. Want dit maakt ons slecht, geen van ons kijkt terug op onze eigen levens. We reflecteren enkel op dat wat we gaan doen. Toch vinden onze plannen voor de toekomst hun wortels in het verleden.

Seneca, Over het gelukkige leven, 83.2

In een brief aan zijn broer Gallio beschrijft Seneca een de gewoonte die hij overnam van andere filosoof. Dit betrof een variatie van de vragen:

  • Welke slechte gewoonte heb ik vandaag verbeterd?
  • Hoe ben ik beter geworden?
  • Waren mijn acties rechtvaardig?
  • Hoe kan ik mezelf verbeteren?

Door iedere ochtend te onze wensen voor de dag helder te maken en iedere avond te reflecteren op onze acties leren we makkelijker en meer van de gebeurtenissen van iedere dag.

Deze gewoonte is er één die ik met veel moeite mezelf probeer aan te leren. De uitdaging die ik ervaar komt uit het nemen van dat ene moment om te reflecteren en me daarbij niet te laten onderbreken.

Mijn partner doet dit een stuk beter en we zien hierdoor letterlijk veranderingen in haar prestaties door de dag. Ze weet steeds preciezer te benoemen wat haar   focust, waardoor haar gevoel is zoals het is en ze trekt lijnen tussen gebeurtenissen.

Van “7 Habits of Highly Effective People” tot “Getting Things Done”. Ieder van deze boeken en methodes adviseren een vorm van journaling. Dit kan in de vorm van een takenlijst, een set standaardvragen of in een verhalende vorm. Iedere manier heeft zijn functie en allen voldoen in de basis.

De gewoonte is echter weinig waard wanneer je niet regelmatig je evaluaties doorneemt. Ook al heb je geschreven in een prachtig Moleskine of andere notitieboek. De waarde van de inhoud is niet meer waard dan het papier waar het van is vervaardigd wanneer we het niet evalueren.

Het evalueren van je gedachtes en er op terugkijken is ontzettend waardevol. Zeker wanneer je in een vergelijkbare situatie tegenkomt en je wilt weten hoe jij daar in het verleden mee om bent gegaan.

Ik ga je niet vertellen met welke regelmaat je moet terugkijken want, om eerlijk te zijn, ben ik dit zelf nog aan het uitzoeken. Maar het is mij duidelijk dat alles in mijn hoofd opslaan onmogelijk is en dat deze herinneringen onderdelen missen en vervormen gedurende de tijd.

Wanneer jij grip hebt op jouw verleden, dan kun je nu, op dit moment je route voorwaarts bepalen richting jouw toekomst. Want we staan niet alleen op de schouders van onze voorgangers, we steunen ook op dit van onszelf uit het verleden.

Daarmee heeft Seneca helemaal gelijk dat dit de route naar een gelukkig leven begeleid.

Help mij om deze podcast verder te ontwikkelen door te abonneren op dit kanaal via:

Muziek: Anesthesia – Day Break (Instrumental)

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HerveMaas.com